regulator je reagirao

Marić: U postupanju Hanfe nije bilo grešaka

21.10.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je u Rovinju komentirao slučaj u kojem je navodno od 2008. do 2020. godine jedna leasing kuća prevarila tisuće građana pogrešnim obračunavanjem rata, te ustvrdio kako u postupanju Hanfe nije bilo grešaka

"Nisam upoznat sa svim detaljima, ali informacije koje sam dobio od Hanfe (Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga) i gledajući datume kada je koja prijava izvršena, regulator je reagirao odmah i ta rješenja nedugo nakon prijave su izdana. Dakle, važno je da je regulator djelovao", kazao je ministar Marić dodavši da je Hanfa, kao i HNB, nezavisni regulator, koji ima mogućnost izravnog nadzora i drugih aktivnosti, kojima prati razvoj događanja.

"Naravno, oni kroz te nadzorne aktivnosti nešto uoče, a u konačnici neke stvari dolaze i na različite druge načine odnosno informacijama sa strane ili pak izravno iz te industrije. Prema svim ovim datumima, prijavama koje sam vidio i onome što sam pročitao u medijskom prostoru, a u konačnici ono najvažnije, što sam dobio od Hanfe, regulator je reagirao odmah i ta rješenja nedugo nakon prijave su izdana", rekao je Marić.

Dodao je kako građani trebaju prijaviti, ako imaju saznanja ili informacije o događajima izvan zakona odnosno van okvira zakonskih i regulatornih propisa.

Na njihove prijave ili bez njih, naveo je Marić, regulator je u okviru nadzornih aktivnosti dužan djelovati.

"Prema svemu čime raspolažem, Hanfa je u ovom konkretnom slučaju djelovala dobro i mislim da je pokazala svoju ulogu", rekao je Marić.

Na pitanje je li reakcija Hanfe ipak stigla prekasno, jer veliki dio potraživanja je otišao u zastaru, ministar je ponovio kako je u ovom konkretnom slučaju, okidač za Hanfinu reakciju bila prijava.

  • +4
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"U drugim slučajevima, kako HNB tako i Hanfa, djeluju i bez prijave, kad sami uoče nešto”, istaknuo je.

Mediji prenose intervju Sanje Mehinović, bivše direktorice RBA Leasinga, koja je iznijela optužbe o prijevari više desetaka tisuća klijenata koji su plaćali neosnovano visoku ratu na leasing kredite.

Kako navode mediji, prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, teška je oko 700 milijuna kuna, prevareno je oko 50 tisuća klijenata, a prema rješenjima Hanfe leasing društva će morati vratiti klijentima nešto više od 20 milijuna kuna.

Naime, prenose mediji, utvrđeno je kako su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavali rate otplate za korisnike leasinga.