MINISTAR FINANCIJA U 'NU2'

Marić: Treba istražiti psihoprofile i stručnost dužnosnika

20.11.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Zdravko Marić, ministar financija, gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' HTV-a rekao je da će pojačana potrošnja i investicijska aktivnost, koji se očekuju kao prvi efekti porezne reforme, donijeti između 6,5 i 11,5 tisuća novih radnih mjesta, u smislu BDP-a između milijarde i pol i dviju milijardi kuna te između 400 i 800 milijuna kuna poreznih prihoda

14:58 Komentirajući reakcije na svoju podebljuimovinsku karticu, u kojoj je i skupocjeni ručni sat, rekao je da nema ništa protiv imovinskih kartica, ali nije za njihovu estradizaciju i objavu jer može se, primjerice, dogoditi da ga netko napadne i opljačka. On je za to da uvid u imovinske kartice ima neko povjerenstvo, koje će strogo kažnjavati nepravilnosti.

'Netko me možda napadne, zna se da imam na ruci sat. Ja nemam zaštitu niti je tražim. O državnim dužnosnicima objavljivao bih neke druge stvari. Danas sam opušten u vašoj emisiji, mogu se i nasmijati, a tko zna kakav sam ja inače u svom psihičkom stanju? Idemo vidjeti psihoprofil ministra financija - je li on kadar donositi neke odluke? Vidjeli ste kako radim sklekove, znači, vodim računa o tome. Trebamo malo pogledati neke druge elemente, hajdemo gledati životopise, je li netko kvalificiran', rekao je Marić.

'U Agrokoru sigurno ne rade kontra zakona'

14:56
Odgovarajući na pitanje Darija Juričana, autora filma ovlasniku AgrokoraIvici Todoriću, o prekomjernom crpljenju vode od strane koncesionara Agrokora, odgovorio je da to nije pod ingerencijom Ministarstva financija, iako su iz Ministarstva poljoprivrede poručili da se nadzor obavlja u suradnji s Ministarstvom financija. Suočen s tom reakcijom, Marić je rekao da će stručne službe njegovog ministarstva raditi svoj posao, on je siguran da one to tako rade.

Što se tiče bonova koji se koriste kao sredstvo plaćanja u Konzumu, iako to nije dozvoljeno, Marić je rekao da je on legalist. 'Siguran sam da u Agrokoru, kao najvećoj regionalnoj kompaniji, nikad ne bi dozvolili sebi da rade nešto kontra zakona. Dapače', rekao je Marić. 

14:54
Marić nije želio otkriti kolika mu je bila plaća u Agrokoru. Rekao je da između tog posla i dužnosti ministra ima sličnosti. 'Posao je odgovoran, naporan, dosta intenzivan', rekao je.'Ima nešto u svakom čovjeku što ga pokreće', odgovorio je na pitanje 'što mu bi' da prihvati novi posao za najmanje dvostruko manju plaću. Kazao je da su ga četiri godine rada u Agrokoru strašno obogatile i da je puno naučio. 'Ne slažem se da je ova reforma za korporativni sektor. Ne, imam jake argumente i uvijek sam ih spreman sučeliti', dodao je samoinicijativno Marić.

Povećana izdvajanja za obranu

14:52
Uspoređujući vlastito iskustvo rada u privatnoj korporaciji s državnom upravom, rekao je da mu nije bilo jednostavno donijeti odluku da bude ministar financija. Pohvalio je revne suradnike u Ministarstvu. 'Često čujem da je državna uprava neučinkovita. Ja to ne mogu reći. Nisam neki veliki pametnjaković niti mag da bih mogao nešto napraviti sam. S druge strane, imam vrlo jasnu ideju o tome kako stabilizirati javne financije', rekao je Marić, dodajući da bi on prvo uštedio na kamatama, ali za to je potrebno ispuniti niz drugih elemenata.

14:51
'Rashodnu stranu proračuna treba zauzdati. Ove godine u proračunu smo dirali sve, izuzev mirovina i plaća. Sve je na stolu', rekao je ministar financija, dodajući da se povećanja predviđaju u području obrane.

'Naravno da ćemo predvidjeti određena povećana sredstva, poglavito u elementu obrane. Mislim da u smislu obrane moramo malo pojačati proračun, jer debelo zaostajemo iza tih prosječnih dva posto BDP-a po NATO standardima. Čuli smo sada i na javnoj geopolitičkoj razini vrlo jasne poruke', rekao je Marić.

Stiže godina preokreta

14:49
Iduće godine na naplatu dolazi 27 milijardi kuna duga? 'Godina 2017. u pogledu javnih financija bit će ne samo izazovna godina, nego i godina preokreta: 2016. ne samo da se obistinilo ono što smo govorili u ožujku, nego smo u konačnici i isporučili: deficit ispod svih najavljenih razina, iznad svih očekivanja. Ključ javnih financija u Hrvatskoj je rashodna strana proračuna', naglasio je Marić.

14:45
'Nikad namjera nije bila ukidanje Poreznog USKOK-a', ponovio je Marić, odgovarajući na pitanje o izmještanju tog tijela iz Ministarstva financija u Poreznu upravu. Dodao je da je stvar u depolitizaciji: 'Što ja imam s pojedinačnim istragama? Zašto bih ja kao ministar bio upoznat s tim?' zapitao je Marić. Porezni USKOK će unutar Porezne uprave biti neovisan; neće biti šumova u komunikaciji ni curenja informacija, uvjerava Marić, apelirajući da im se osigura mir za nastavak rada.

14:41
O ukidanju porezne olakšice na kupnju prve nekretnine, rekao je da se ona ukida zbog pravednosti jer dosad olakšica nije vrijedila za novogradnju. Umjesto toga, Vlada uvodi mjeru subvencioniranja kupovine prve nekretnine za nekoliko godina - ovisno o kriterijima poput broja djece. Godišnje će ta mjera državu koštati oko 35 do 40 milijuna kuna, rekao je Marić, naglašavajući da tu mjeru treba promatrati i kroz demografske i gospodarske efekte u smislu jačanja građevinske industrije.

'Hrvati su kreativni'

14:34
Govoreći o masovnim registracijama motornih vozila u Daruvaru, rekao je da su Hrvati kreativni. 'Ništa kontra zakona, ali traže mogućnosti da prođu bolje. Mislim da se ta praksa treba mijenjati', kazao je Marić

14:31
'Sačuvana je progresivnost da onaj koji zarađuje više, plaća najviše poreza', ustvrdio je ministar financija, opovrgavajući da može doći do smanjenja mirovina. 'Osigurali smo da se nikome od umirovljenika ne smanjuje mirovina', naglasio je Marić.

14:28
O povećanju minimalne plaće razgovarat će se na Gospodarsko-socijalnom vijeću, najavio je Marić. Obznanio je da mu je plaća oko 17.000 kuna

14:25
Koliko će se u prosjeku smanjiti troškovi domaćinstva za režije? Na godišnjoj razini, za 350 do 400 kuna godišnje, odgovorio je ministar financija.

Blagajnici nema tko ga digne plaću

14:21 '
Menadžer u Agrokoru s 50.000 kuna plaće dobit će do 5.000 kuna veću plaću, a radnica u Konzumu... Jeste li razmišljali o tome?' pitao je voditelj Aleksandar Stanković. 'Sve smo to razmišljali. Nije jednostavno riješiti svu problematiku kroz sustav poreza na dohodak', odgovorio je Marić. Kako će uvjeriti blagajnicu da je porezna reforma pravedna? 'Teško, ako gledamo samo ta dva dijela, odvojeno', priznao je Marić.

14:17
Sav teret porezne reforme ide isključivo na razinu državnog proračuna, ustvrdio je Marić.

14:11
Zbog smanjenja poreza na dobit i dohodak, očekuje se rupa u proračunu od oko dvije milijarde kuna. Kako će je pokrpati?'To država može podnijeti', kazao je Marić, dodajući da 2017. očekuju gubitak, ali i da će se dio toga vratiti.

14:05
Ministar Marić ispričao je vic: kada su Japanca upitali koje su mu tri najvažnije stvari, na prvo mjesto stavio je Japan, potom posao, a onda obitelj. Za sebe je rekao da ima dosta bosanske krvi, pa kad je vic 'preveo na bosanski', on priča i o sebi:  na prvom mjestu je obitelj, na drugom posao, a na trećem - Japan.

14:01 Marić kaže da njegova obitelj pati više od njega zbog njegova posla. 'Nastojim biti što je moguće više involviran, ali sad je ovakva priroda posla da veći dio tereta pada na suprugu', rekao je Marić