POREZNA REFORMA

Marić poručio ugostiteljima: Nema ustupaka - kad se smanjivao PDV, niste spustili cijene

Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec, Patrik Macek, Hrvoje Jelavić

Iz Ministarstva financija u ponedjeljak su poručili, odgovarajući na traženja ugostitelja da se u predstojećoj poreznoj reformi ne podiže stopa poreza na dodanu vrijednost za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, da je reforma cjelovita i da nema alternative, a 'može se razgovarati o finom usuglašavanju

'Reforma je cjelovita, jedna stvar vuče drugu i bilo kakvi ustupci u tom dijelu mijenjaju cijelu reformu. Nema alternative i može se razgovarati samo o finom usuglašavanju, ali ako se napravi ustupak u smislu uvođenja moratorija, pada cijela reforma', kažu u Ministarstvu financija.

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je kazao da bi povećanje stope PDV-a za usluge ugostiteljstva s 13 na 25 posto bilo negativno za sektor te da kao jednu od mogućnosti vidi moratorij na to povećanje dok se pomno ne prouče tržišni i drugi učinci na turizam ili da stopa ostane na sadašnjem nivou.

Članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije pak dogovorili su u nedjelju u Opatiji da će zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto zatvoriti svoje lokale na dva sata, a vrijeme prosvjedne akcije će odrediti naknadno, najavio je predsjednik tog ceha Igor Stanger. Na sastanku održanom u nedjelju navečer bilo je oko 300 sudionika te su se suglasili da ne mogu opstati ako PDV na njihove usluge poraste s 13 na 25 posto.

Kako kažu u Ministarstvu financija, mnogi ugostitelji imaju promet manji od tri milijuna kuna i porez na dobit će im biti niži. Naime, izmjenama poreza na dobit planira se sniziti stopa poreza na dobit sa sadašnjih 20 na 18 posto, a poduzetnicima s godišnjim prometom do tri milijuna kuna na 12 posto.

Također, iz Ministarstva ističu da će povećanjem dohotka građana promet ugostiteljima sigurno rasti, a podiže se i granica za ulazak u sustav PDV-a ispod koje će ostati većina ugostiteljstva.

Kruh i mlijeko skuplji, ali za koliko?

Izmjenama poreza na dodanu vrijednost, naime, predviđa se podizanje praga za obvezan ulazak u sustav PDV-a s 230 tisuća kuna godišnjeg prometa na 300 tisuća kuna.

Iz Ministarstva dodaju i da prilikom smanjenja PDV-a prije nekoliko godina nije došlo do pada cijena, dapače one su kumulativno do sada rasle za šest posto. Ne stoji ni argument o ugroženih sedam milijardi eura investicija, jer one su na primjer 2014. ukupno iznosile četiri milijarde kuna, i to uglavnom u hotele, a stopa poreza na smještaj ostaje snižena, poručuju iz Ministarstva financija.

Učinak promjene PDV-a na ugostiteljstvo je oko milijarde kuna i to je prevelik efekt da bi se moglo ići na kompromisna rješenja, napominju iz Ministarstva financija.

Ministarstvo financija našlo se pod kritikama zbog podizanja PDV-a na osnovne životne namirnice, poput kruha i mlijeka. Međutim, izvori upućeni u problematiku objašnjavaju kako će trošak kruha za prosječnu obitelj biti mjesečno veći za samo 12 kuna, a trošak mlijeka u prosjeku porasti osam kuna.

S druge strane Marićevo ministarstvo će osigurati da će troškovi komunalija (struje i odvoza smeća) biti daleko niži pa nitko zapravo neće osjetiti poskupljenje kruha i mlijeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!