KONFERENCIJA U ZAGREBU

Marić: Po ubiranju poreza od PDV-a Hrvatska je druga u Europi

26.01.2018 u 10:51

Bionic
Reading

U uvodnom predavanju na konferenciji 'Porezna politika u ulozi razvoja gospodarstva', koja se održava na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, ministar financija Zdravko Marić u petak je govorio o izazovima porezne politike u Hrvatskoj

'Mislim da smo kreirali dobar početni korak. U poreznoj reformi smo zacrtali nekoliko stvari. Glavni cilj je bio stvoriti predvidljiv, konzistentan i stabilan porezni sustav jer o tome ovise odluke investitora hoće li negdje investirati ili ne', naglasio je Marić.

Dodao da su uz pojednostavljenje sustava pronašli i određeni prostor da se odmah krene s poreznim rasterećenjem, što je dalo pozitivne rezultate. Kao primjer je spomenut porez na dobit koji je smanjen za male i srednje poduzetnike.

'O porezu na dobit najmanje se govorilo, a pokazalo se da smo prošle godine zabilježili 15 posto više od poreza na dobit od originalnih očekivanja. A to je bio značajan efekt na gospodarsku aktivnost i sam državni proračun', rekao je Marić.

Izvijestio je kako je u 2017. uprihodovano 87 milijardi kuna od poreza, od čega je preko 50 posto od PDV-a, a nakon toga slijede prihodi od trošarina i poreza na dohodak.

'Kada je riječ o porezu na dohodak, napravili smo dobru mjeru, a to je da se državni proračun u potpunosti odrekao tih prihoda i stavio ih na raspolaganje lokalnoj upravi', rekao je Marić.

U poreznoj reformi, istaknuo je, najveći naglasak je bio na rasterećenju izravnog oporezivanja jer se time poluči najveći povratni efekt na gospodarsku aktivnost. Zato je od 2,5 milijardi kuna rasterećenja naglasak bio stavljen na porez na dohodak i porez na dobit.

Marić je istaknuo važan element educiranja poreznih obveznika, a spomenuo je mogućnost paušalnog oporezivanja.

  • +26
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Imamo 27.000 poduzetnika u sustavu paušalnog oporezivanja. Nakon porezne reforme 30 do 35 tisuća obrtnika ima mogućnost ući u sustav paušalnog oporezivanja. Stoga ih pozivam da iskoriste tu mogućnost jer im to pojednostavljuje i pojeftinjuje poslovanje', naglasio je ministar financija.

Marić je spomenuo i efikasnost prikupljanja poreza ističući da Ministarstvo financija čini sve kako bi što bolje funkcioniralo. Naveo je ubiranje PDV-a, u čemu je Hrvatska druga po efikasnosti u Europi iza Švedske.

Na kraju je naglasio da dosadašnji postignuti rezultati daju za pravo da se nastavi s poreznim rasterećenjem.