A ŠTO S MMF-OM?

Marić najavio rebalans proračuna i pohvalio se: Imamo višak u blagajni

28.10.2017 u 19:32

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se na preporuke MMF-a o rezanju troškova javne uprave, uvođenje poreza na nekretnine te je kazao da Vlada i bez preporuka MMF-a zna što treba napraviti. Najavio je rebalans proračuna i dodao da ima višak u državnoj blagajni

'MMF je pohvalio poreznu reformu koja nije bila u preporukama do tada. Mi smo se sami odlučili na nju. Neki od sektora našeg društva su bolne točke: zdravstvo, javna uprava i pravosuđe. Mi ćemo poduzeti neke korake, ne zbog MMF-a, nego zbog nas samih', kazao je za Dnevnik HTV-a.

Dodao je da određene reforme sigurno kreću od 2018. Na pitanje kakvo je stanje u državnoj blagajni, odgovara: 'Kroz par dana idemo s prijedlogom rebalansa kao i prošle godine. To neće značiti povećanje rashodovne strane, samo premještanje sredstava'.

Naglasio je da ima višak u državnoj blagajni i da priprema nova porezna rasterećenja. Javni dug se, kaže, i dalje smanjuje, uredno se vraćaju oni za ceste i autoceste.

  • +26
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Tu je ukupni dug  preko pet milijardi kuna. Vode se razgovori o refinanciranju kod domaćih i inozemnih banaka. I Svjetska banka je u procesu', kazao je ministar financija. 

Na pitanje kada će Hrvatska uvesti euro kao valutu, Marić je najavio kako će u ponedjeljak Vlada s HNB-om održati konferenciju na kojoj će javnosti predstaviti prednosti ali i troškove prelaska na europsku valutu.  'Kada će to biti, teško je reći. To ovisi o ekonomskim kriterijima, a putanja javnog duga je više nego dovoljna, no postoji i politički dio', zaključio je.