SLUČAJ MAVROVO

Makedonci kazneno gone Marijana Kostrenčića

14.11.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova podiglo je kaznenu prijavu protiv šest osoba zbog kaznenog djela zloporabe službenog položaja i nanošenja štete i pogodovanja vjerovnicima, među kojima su troje hrvatskih državljana, a jedan od njih je Marijan Kostrenčić, član NO-a Ingre i bivši predsjednik Upravnog odbora ADG Mavrovo, makedonske građevinske tvrtke koja je u stečaju

Među osobama koje makedonski MUP u priopćenju navodi inicijalima nalaze se i tri hrvatska državljana. Riječ je, među ostalim, o Marijanu Kostrenčiću, tadašnjem predsjedniku uprave građevinske tvrtke ADG Mavrovo, članu uprave Hrvoju Cesaru i Zoranu Dekiću iz Mavrovo inženjeringa. Preostale tri prijavljene osobe makedonski su državljani, a među njima su Kostrenčićev prethodnik na funkciji predsjednika Upravnog odbora i financijski direktor Mavrova, koji su upravljali tom tvrtkom prije nego što je u njoj većinski paket dionica stekla zagrebačka Ingra.

Marijan Kostrenčić se tereti da je 2008. kao predsjednik Upravnog odbora Mavrova, tvrtke koju je Ingra preuzela iste godine, s osobom koja se u priopćenju navodi kao upravitelj tvrtke Medijan Trejd pod inicijalima G. M. (53) sklopio ugovor 'neistinitog sadržaja', pri čemu je na račun Medijan Trejda prebačeno 350.000 eura.

Također, Kostrenčića se optužuje da je u ime ADG Mavrovo sklopio ugovore temeljem kojih je Medijan Trejd navodno izvršio intelektualne usluge u ukupnom iznosu od 5000 eura.

Cesara se tereti da je s trećim hrvatskim državljaninom, Zoranom Dekićem, tada upraviteljem u Mavrovo inženjeringu, te iste 2008. sklopio ugovore temeljem kojih je tvrtka Mavrovo inženjering izradila fakture neistinitog sadržaja u iznosu od 1,3 milijuna eura, pri čemu je iz ADG Mavrovo prebačen dio imovine u Mavrovo inženjering.

Ukupna šteta koju je počinilo šest osoba protiv kojih je podignuta prijava procjenjuje se na 2,7 milijuna eura.

Komentar smo zatražili u zagrebačkoj Ingri, a za tportal su izjavili da je ADG Mavrovo u stečaju te da su ga otpisali iz svojih izvješća i da za sve informacije treba kontaktirati sa stečajnim upraviteljem. Što se tiče Mavrovo inženjeringa, iz Ingre poručuju da tamo, iako imaju 50 posto dionica, ne drže kontrolni paket.

Marijan Kostrenčić još je član Nadzornog odbora Ingre, iako je prodao veći dio dionica i ne nalazi se više na listi deset najvećih dioničara. Ingra je 2008. godine preuzela većinski paket u ADG Mavrovo za oko pet milijuna eura, a ta makedonska građevinska tvrtka je godinu dana kasnije otišla u stečaj.