ODBILI EUROPSKU KOMISIJU

Mađarska ne želi ukinuti nezakoniti porez telekomima

VIKTOR ORBAN I JOSE MANUEL BARROSO

VIKTOR ORBAN I JOSE MANUEL BARROSO

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mađarska je u četvrtak odbila zahtjev Europske komisije da ukine porez koji je uvela telekomunikacijskim tvrtkama kako bi sanirala svoje javne financije

'Nema razloga za promjenu' poreza i Mađarska je spremna ići pred Europski sud pravde kako bi obranila svoja prava, naglasio je glasnogovornik premijera Viktora Orbana Peter Szijjarto u priopćenju. Dodao je da 'porez pruža priliku tvrtkama da prezmu razmjerni udio tereta u društvu'.

U četvrtak je Bruxelles ocijenio nezakonitim namet koji u mađarsku državnu blagajnu donosi 61 milijardu forinti (209 milijuna eura) godišnje. Odredio je Mađarskoj rok od dva mjeseca da ga ukine.

U Komisiji tumače da se prihodi od poreza slijevaju u državnu blagajnu i ne koriste se za financiranje regulative telekomunikacijskog sektora. Vlasti također nisu konzultirale kompanije prije njegova uvođenja.

Mađarski je premijer u listopadu prošle godine uveo 'krizni porez' od 6,5 posto maloprodajnim, energetskim, financijskim i telekomunikacijskim poduzećima u nastojanju da sreže proračunski manjak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi