vrijedna inicijativa

Mačak, znanost, Lunar i Nord apeliraju: Perite ruke

31.05.2021 u 17:53

Bionic
Reading

Samoborska tvrtka Nord Produkt, najveći domaći proizvođač kupaonskog namještaja, pokrenula je mini kampanju kojom podsjeća na važnost pranja ruku, naročito u vrijeme pandemije. Ruku pomoći u toj je akciji dao i Slaven Kosanović Lunar, jedan od vodećih grafitera i predstavnika street arta u Hrvatskoj.

Naime, u buduće će vas iz Nordovog salona u robnoj kući Ambienta (Novi Zagreb) gledati Lunarov mačak koji pere ruke i poziva vas da učinite isto.

„Svjedočimo priličnom otporu dijela populacije koja, kako se čini, ne razumije tako jednostavne stvari kao što su obzir prema drugima, prvenstveno imunološki slabijima. Pomislio sam kako je možda bilo kakva kompliciranija komunikacija zapravo uzaludna. Da sad ne ulazim u detalje o nošenju maski, inače prilično uobičajenoj pojavi u svakom mnogoljudnijem gradu, jedna od bitnih preporuka u suzbijanju zaraze je često pranje ruku. Sveli smo poruku na elementarno, slično upozorenju roditelja malom djetetu kojem tumači što je dobro za njega, a što nije. U svjetlu nemilih dogadaja vezanih za pandemiju upit Nord Produkta za intervencijom u salonu mi se učinio kao dobra prilika za poslati jednu od tih jednostavnih poruka kroz debelog mačka koji pere ruke...“, govori Lunar čiji je prepoznatljivi lik mačka privlačio pažnju već dok je nastajao.

Zašto se Nord odlučio na ovu akciju? Odgovor je jednostavan: ima veliki, uočljiv izlog koji može privući pažnju, a zašto onda u njega ne staviti nešto zabavno, moderno, drugačije i ono što nosi korisnu poruku..?

U zemljama engleskog govornog područja pranje ruku nazivaju i „uradi sam“ vakcinacija ili „uradi sam“ cjepivo. Taj jednostavan postupak traži samo sapun, nešto tekuće vode i 20-tak sekundi vremena. Manje je poznato kako je dobrobit pranja ruku uočio tek u 19. stoljeću jedan liječnik u bečkoj bolnici za porode i ženske bolesti. Danas je to standardan protokol koji liječnici ponavljaju u svojoj praksi beskonačan broj puta.

„Vakcinacija i pranje ruku najvažnije su medicinske spoznaje, ako zbrajamo količinu spašenih života. Govorimo o milijunima svake godine. Budući da mi u Nord Produktu ne možemo proizvoditi cjepivo, ali smo dobri u proizvodnji kupaonskog namještaja i slavina, onda barem možemo zagovarati pranje ruku iz naših kupaonica. Vjerujemo kako nam je svima dosta covida-19 i zašto mu ne bismo stali na kraj ispod Armal slavine uz pomoć dostupne tekućine i pločice sapuna..?”, poručuju iz Nord Produkta.

Nord Produkt je domaći proizvođač namještaja za kupaonice i kuhinje te jedini hrvatski proizvođač slavina. Proizvodi se dizajniraju i razvijaju pod tri poznata branda: Armal, Schmidler i Nord. Tvrtka postoji 30 godina, zapošljava više od 100 zaposlenika, a od lani je proizvodnja poznatih mobilnih kućica iz Samobora izdvojena u posebnu tvrtku Nord Mobil.