SLOVENSKO TRŽIŠTE DIONICA

Luka Koper objavila plan za 2015.

12.01.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Kraj tjedna na Ljubljanskoj burzi obilježilo je negativan sentiment, čemu svjedoči činjenica kako su sve sastavnice SBI TOP-a (izuzev Mercatora koji je završio flat) zabilježile pad vrijednosti. U takvom raspoloženju sam indeks zabilježio je korekciju od 5,6 bodova ili 0,7 posto. Ipak, glavna tema u petak je bila objava poslovnog plana Grupe Luka Koper, piše InterCapital

U 2015 poslovni plan predviđa rast poslovnih prihoda Grupe u usporedbi s projekcijom za 2014. za devet posto. Rast operativnih prihoda temelji se na povećanju pomorskog prometa svih segmenata tereta, pri čemu se najznačajniji porast očekuje na kontejnerskom terminalu, piše InterCapital.

Pozitivne brojke mogu se pripisati završetku radova na produbljenja morskog dna i novim linijama među glavnim kontejnerskim prijevoznicima (od sredine siječnja 2015. Koper će biti povezan s Dalekim istokom s tri kontejnerske linije). EBIT se predviđa da će iznositi 34,2 milijuna eura, što je sedam posto više u odnosu na projekcije za 2014. Neto dobit grupe projicira se u iznosu od 28 milijuna eura, što je pet posto rast u odnosu na očekivanja za 2014. U 2015. grupa planira investirati 46 milijuna eura, od čega bi glavnina trebala otpasti na kontejnerski segment. Grupa i dalje planira s nastavkom smanjenja zaduženosti pa bi tako neto dug / EBITDA omjer trebao pasti na 1,2x.