brzo širenje

Lufthansa planira kupnju njemačkog Condora

07.05.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Europski zrakoplovni div Lufthansa u utorak je objavio da je britanskoj turističkoj tvrtki Thomas Cook dostavio ponudu za prijevoznika Condor, otvarajući time novo poglavlje u strategiji brzog širenja poslovanja putem akvizicija. „Dali smo neobvezujuću ponudu za Condor, s mogućnošću proširenja na sve zrakoplovne kompanije u sastavu Thomasa Cooka”, rekao je glasnogovornik Lufthanse.

Danas istječe rok za dostavljanje neobvezujućih ponuda za njemački Condor i Thomas Cook Airlines koji lete iz Britanije i skandinavskih zemalja. Thomas Cook najavila je prodaju prijevoznika u veljači u sklopu „strateške analize” poslovanja.

Britanska turistička grupa ima financijskih problema i želi iskoristiti prihod od prodaje za nova ulaganja u hotele i digitalizaciju.

Condor i Thomas Cook Airlines imaju ukupno 103 zrakoplova i prošle su godine prevezli 20 milijuna putnika, ostvarivši operativnu dobit od 129 milijuna funti (151 milijun eura). Grupa Thomas Cook zaključila je pak prošlu godinu s gubitkom.

Condorova flota vjerojatno je posebno zanimljiva šefovima Lufthanse koji u niskotarifnoj podružnici Eurowings žele uspostaviti rute za daleka odredišta.

Zbog strategije bazirane na akvizicijama u Europi Lufthansa je u međuvremenu privukla pozornost Europske komisije koja sumnja da nastoje ograničiti konkurenciju.

Stoga je Bruxelles Lufthansi ograničio kupnju pojedinih dijelova Air Berlina nakon stečaja u 2017. godini.

Lufthansa je u proteklim godinama preuzela i manje prijevoznike kao što su Brussels Airlines i njemački LGW, podsjeća AFP.