posrnula aviokompanija

Alitalija na bubnju: Lufthansa ponudila pola milijarde eura uz najavu otkaza za svakog drugog radnika?

17.10.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Njemačka Lufthansa i britanska niskotarifna aviokompanija EasyJet su dvije od sedam kompanija koje su do ponedjeljka predale ponude za Alitaliju, no proces spašavanja te talijanske zrakoplovne kompanije vjerojatno će se odužiti do kraja iduće godine

Alitalia, koja je poslovala s dobiti tek nekoliko puta u svojoj 70-godišnjoj povijesti, ranije ove godine stavljena je pod posebnu upravu, nakon što je osoblje odbacilo plan o smanjenju plaća i broju radnih mjesta.

Sedam omotnica dostavljeno je do ponedjeljka do krajnjeg roka za podnošenje obvezujućih ponuda za dijelove ili cijelo poslovanje zrakoplovne tvrtke, stoji u izjavi Alitalije, no bez konkretnijih detalja.

Ostaje nejasno je li koja od ponuda podnesena za cijelu kompaniju. I Lufthansa i EasyJet su kazali da su oni samo zainteresirani za dijelove tvrtke. To možda neće naići na odobravanje službenog Rima, koji zrakoplovnu kompaniju želi prodati u komadu kako bi minimizirao utjecaj na 12 tisuća zaposlenih u tvrtki.

Rim je isključio renacionalizaciju Alitalije, tvrtke koja je nekad bila simbol talijanskog poslijeratnog gospodarskog uzleta. No, trenutno se na domaćem tržištu bori s niskotarifnim prijevoznicima i brzim vlakovima, a u cilju vraćanja na put dobiti nije i dovoljno uložila u udaljene letove koji donose više marže.

Lufthansa nije iznijela detalje svoje ponude, no kazala je da uključuje planove za nešto što je nazvala novom Alitalijom, a 'koja bi mogla razviti dugoročne gospodarske izglede'. 

Talijanski list Corriere della Sera objavio je da je Lufthansa ponudila 500 milijuna eura za akviziciju zrakoplova, dozvola za slijetanje na aerodromima te zračnog osoblja. Citirajući tri anonimna izvora, list navodi kako je njemačka tvrtka također predložila smanjenje broja radnika u Alitaliji za 50 posto u odnosu na sadašnji broj.

EasyJet je, pak, poručio da je zainteresiran za 'određenu imovinu restrukturirane Alitalije', ne navodeći detalje.

Ponuditelji imaju rok do 30. travnja iduće godine za poboljšanje njihovih ponuda. Nakon toga ponuda koja će najbolje zadovoljavati kritertije će biti predložena za regulatorna te odobrenja koja se tiču zaštite tržišnog najtecanja.

Očekivalo se da će posao biti zaključen u studenom, no prošloga je tjedna rok produžen, što otvara pitanje kada će taj posao biti sklopljen, s obzirom na pripreme Italije za generalne izbore koji se održavaju početkom iduće godine.