NEMA UVJETA

Loša klima za investicije u turizam

30.03.2009 u 13:26

Bionic
Reading

Veliki investicijski projekti u turističke nekretnine na Jadranu otežani su zbog gospodarske krize i zbog toga što nisu stvoreni uvjeti koji omogućuju njihovu nesmetanu provedbu, ocijenjeno je na Međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina koja se u organizaciji tvrtke 'Filipović poslovno savjetovanje' održava danas i sutra u Zagrebu.

Peta po redu konferencija posvećeno je poslovanju na tržištu nekretnina u vremenu gospodarske krize, s naglaskom na nekretnine namijenjene turizmu.

Zadnji veliki investicijski ciklus tijekom kojeg je izgrađena većina smještajnih objekata na hrvatskom Jadranu odvijao se kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina, podsjetio je direktor Riviere Poreč Veljko Ostojić

Teško je očekivati da će se to ponoviti uz sadašnje uvjete odnosno prepreke za investitore, kaže Miroslav Dragičević iz tvrtke Horwath Consulting Zagreb. Po njegovim riječima, današnje zakonodavsto i njegova spora provedba, uz opstrukcije lokalnih i središnje administracije odbijaju investitore, a doda li se tomu općenito loša investicijska klima potaknuta krizom, teško je očekivati znatnije investicije.

Sudionici konferencije upozorili su i na to da uz novčane i birokratske probleme, ulaganja u turističke nekretnine i hrvatski turizam uopće, koči i njegova nejasna strateška pozicija to jest pravci njegova razvoja.

Jasan odgovor na pitanje hoćemo li raditi na povećanju dohodovnosti postojećeg modela ili razvijati nove modele turističkog poslovanja, povećao bi sigurnost investitora, smatraju sudionici konferencije.

Raspravu o ulozi turizma kao spasitelja državnih financija svakako bi trebalo dopuniti razgovorom o njegovom mjestu u nacionalnoj ekonomiji i pravcima njegova razvoja, čulo se na skupu.

U tom smislu komentirana je koncepcija 'Lyfe Style turizma' koju predlaže resorno ministarstvo te je istaknuto da bi trebalo znati koji je to životni stil za koji treba izgraditi resurse. Također, istaknuto je, u što skorijem vremenu trebalo bi smještajne kapacitete u privatnom sektoru u što većoj mjeri otrgnuti od sive ekonomije, podići im kvalitetu i usmjeriti k mogućnosti pružanja usluga više vrsta, u skladu s modernim trendom 'Mix resorta' u čemu je u Hrvatskoj pionir Istra.

Na petoj godišnjoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina na programu su i projekti gradnje trgovačkih objekata, javno - privatno partnerstvo, zakonski propisi o gradnji i druge teme.