lobiranje već traje

Ljubljanski Lek proizvodio bi cjepivo protiv korone

22.09.2021 u 16:06

Bionic
Reading

Ljubljanski Lek proizvodio bi cjepivo protiv koronavirusa. O tome su prije dva tjedna razgovarali slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar i predsjednik Uprave Leka Robert Ljoljo. Lek je inače u vlasništvu švicarskog Novartisa

Sastanak o 'mogućnostima proizvodnje cjepiva protiv covida u Sloveniji' otkrila je baza podataka Erar lobiranja. Lek aktivno ispituje te mogućnosti jer su se ljetos sastali i s predstavnicima javne agencije za lijekove i medicinske proizvode na temu 'planiranog proširenja poslovanja na području sterilnih proizvoda, bioloških lijekova i potencijalnih cjepiva'.

Prije toga imali su sastanak u uredu premijera, a Janez Janša razgovarao je i s Richardom Saynorom, predsjednikom Uprave Sandoza, generičkog odjela Novartisa. Ovaj put se prvi put službeno spominje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa u Leku iako se o tome dugo špekuliralo.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je sastanak održan na temu proizvodnje cjepiva u Sloveniji:

'Ministar se složio da bi bilo dobro razviti kapacitete za proizvodnju cjepiva u Sloveniji, također za potrebe mogućih drugih epidemija i jačanje samodostatnosti. Njihova proizvodnja također bi povećala razinu povjerenja u cjepiva.'

Prema neslužbenim informacijama ljubljanskog Dela, Lek radi na osiguranju kapaciteta za proizvodnju cjepiva. Računaju i na potporu slovenske vlade u uvjeravanju njezina vlasnika, švicarskog Novartisa.

  • +6
Janez Janša Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Jure Makovec

Posljednjih mjeseci česti su kontakti između predstavnika slovenske vlade te čelnika Leka i njegova vlasnika. Lek navodno pokušava podržati premijera u uvjeravanju Novartisa da otvori pogone za proizvodnju cjepiva protiv covida i u Sloveniji.

U lipnju su predstavnici Leka posjetili ured premijera Janeza Janše. Razgovarali su, kako su najavili, o mogućnosti da predsjednik slovenske vlade dostavi predsjedniku Uprave Novartisa podatke o prikladnosti slovenskog okoliša. Mjesec kasnije Janša je pomoću videokonferencije razgovarao s Richardom Saynorom, predsjednikom Uprave Sandoza - generičkog odjela Novartisa i vlasnikom slovenskog ljekarnika. Razgovarali su o poslovnom okruženju, s naglaskom na porezno zakonodavstvo, te reformama i ulaganjima. Prema neslužbenim informacijama, Lek uglavnom želi podršku vlade u uvjeravanju Novartisa da otvori proizvodnju cjepiva u Sloveniji, ali očito ne očekuje financijske poticaje.

Razgovor između Janše i Saynora mogao bi biti važan za buduće aktivnosti Novartisa u Sloveniji, kompanije koja je od 2003. godine uložila više od 2,7 milijardi eura u Sloveniju. Dok će s jedne strane proizvodnja antibiotika u Prevalju sljedeće godine biti zatvorena, s druge bi se mogla proširiti na druga područja. Tako su u srpnju u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode vodili razgovor, između ostalog, o 'planiranom širenju poslovanja na području sterilnih proizvoda, bioloških lijekova i potencijalnih cjepiva'.

Agencija je tada objasnila da je sastanak bio informativan u vezi s planiranim proširenjem njihovog poslovanja te se odnosio na dobivanje općih informacija o administrativnim uslugama agencije.

  • +3
Tržnice u Sloveniji tijekom epidemije koronavirusa Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Nije još jasno koje bi cjepivo Lek mogao proizvoditi. Novartis, švicarski vlasnik Leka, potpisao je ugovore za proizvodnju cjepiva Pfizer-BioNTech i CureVac. Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila CureVacovo cjepivo, pa je njemačka biotehnološka tvrtka raskinula ugovore s dvije tvrtke za njegovu izradu, dok sporazum s Novartisom ostaje nepromijenjen. Novartis proizvodi CureVacovo cjepivo u Kundlu u Austriji, a Pfizer-BioNTechovo u Steinu u Švicarskoj.