PREDIZBORNO JE VRIJEME

Linić objasnio poveću rupu u proračunu

23.04.2013 u 16:48

Bionic
Reading

Ministra financija Slavka Linića ne brine osjetno veći proračunski deficit od planiranog u prvom tromjesečju. Kako su nam objasnili u ministarstvu, i prihodi i rashodi su pod kontrolom, a do povećanog deficita došlo je zato što su u koordinaciji s drugim ministarstvima odlučili platiti neke izdatke ranije nego što je to bilo planirano

'Nema potrebe za novim rebalansom. U drugom kvartalu očekujemo veći prihod, a manje rashode jer smo dio rashoda već izvršili u prvom kvartalu', pojašnjavaju u Ministarstvu financija. U prva tri i pol mjeseca proračunski deficit dostigao je 8,38 milijardi kuna što je 1,84 milijarde kuna više nego lani u istom razdoblju.

Glavni je razlog povećanog deficita ranije izvršavanje 1,2 milijarde kuna 'teških' obveza, koje se u najvećoj mjeri odnose na poticaje poljoprivrednicima, subvencije državnim tvrtkama (brodogradnja, željeznica) te pomoći jedinicama lokalne uprave i samouprave.

U ministarstvu pojašnjavaju da su se na raniju isplatu odlučili zbog povoljnih uvjeta zaduživanja u prvom kvartalu odbacujući spekulacije da se radi o 'predizbornim troškovima'.

Rashodi za zaposlene u prva tri pol mjeseca bili su za 230 milijuna kuna niži nego lani, a u ministarstvu najavljuju dodatne uštede u nastavku godine. Tome će osobito pridonijeti centralni obračun plaća koji od početka primjene u veljači, donosi uštede od oko 45 milijuna kuna mjesečno. Još veće uštede očekuju se kada u sustav uđu velika ministarstva (MUP, zdravstvo, školstvo, obrana).

U ministarstvu naglašavaju da se od početka travnja proračun znatno bolje puni pa očekuju da će se takav trend nastaviti u drugom dijelu godine. Osobito se to odnosi na PDV i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Najviše su podbacili prihodi od posebnih poreza i trošarina. U padu prednjače posebni porezi na cigarete. U Ministarstvu potvrđuju da je to zbog prodaje zaliha cigareta po starim cijenama, ali upozoravaju i na povećani šverc duhanskih proizvoda.