ZAKON O FINANCIJSKOM POSLOVANJU

Linić najavio: Vlada kreće u žestok obračun s nelikvidnošću

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 05.07.2012 15:19
  • Objavljeno 05.07.2012 u 11:58
Slavko Linić Vlada

Slavko Linić Vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pomoć u financijskom restrukturiranju i u borbi protiv nelikvidnosti, a u svrhu očuvanja radnih mjesta, bit će Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, prijedlog koji je Vlada s današnje sjednice poslala Saboru

Od jeseni Vlada planira krenuti u žestoki obračun s nelikvidnošću i u šest mjeseci, dakle do kraja ožujka 2013. godine, optimistično najavljuje, riješiti nagomilane

probleme na tom polju. Glavno oružje u toj borbi bit će dugo najavljivan i nedavno predstavljen Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kojim se strogo definiraju rokovi plaćanja te postupak nagodbe u slučaju insolventnosti poslovnih subjekata.

Prema najnovijim podacima Fine, neizvršene osnove za plaćanje krajem svibnja porasle su na 44,5 milijardi kuna i upravo je ovaj zakon važan za rješavanje problema nelikvidnosti i nesolventnosti', naglasio je ministar financija Slavko Linić.

Objasnio je da Zakon, između ostalog, uvodi predstečajnu nagodbu kao zamjenu za predstečajni postupak i ona bi trajala 120 dana, a mora je predložiti dužnik s planom restrukturiranja tvrtke i dugova. Nagodbu vode Ministarstvo financija i Fina, a ako se ne dogovore u spomenutom roku, slijedi stečaj s likvidacijom.

Također, utvrđuju se rokovi plaćanja računa od 60 dana, a za državu 30 dana, kao i za plaćanje PDV-a od 30 dana, s time da rok plaćanja može biti i 360 dana, ali tada to mora biti kredit.

'Ovaj zakon nije nastao preko noći, svjesni smo da donosi neka nova, time i kontroverzna rješenja, nije bez rizika, ali boriti se moramo', zaključio je premijer Zoran Milanović i pritom zahvalio Liniću što se 'dva mjeseca hrabro borio'.

'Cilj je ovim zakonom osigurati radna mjesta i nastavak rada trgovačkih društava. Ocjena brzine efikasnosti stečajeva je loša, vrlo su dugotrajni, traju i do deset godina, što je neprihvatljivo, a ovim novim zakonom kani se omogućiti redovno poslovanje uz redovnu kontrolu te da se vjerovnicima na neki način osigura ravnopravnost', zaključio je ministar financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi