TRŽIŠTE KAPITALA

Likvidnost na burzi oslabjela, Adris jedini milijunaš

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u četvrtak je zaključilo u crvenom teritoriju, prvenstveno zbog slabije izvedbe blue chip i turističkih dionica. Indeks CROBEX oslabio je za 0,16 posto, a uži indeks CROBEX10 zabilježio je pad od 0,37 posto. Indeks turističkog sektora je pao 1,8 posto, nakon četiri uzastopna dana rasta

Likvidnost je značajno pala pa je u redovnom prometu protrgovano svega 6,2 milijuna kuna, pri čemu je samo jedno izdanje ostvarilo milijunski promet. Uvjerljivo najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, koja je na gotovo dva milijuna kuna prometa ojačala blagih 0,07 posto. Sljedeća po likvidnosti bila je dionica Hrvatskog Telekoma, međutim na prometu ispod pola milijuna kuna. Cijena dionice pritom je pala 1,9 posto, što je svrstava među top tri jučerašnja likvidna gubitnika. Po prometu vrijedi još izdvojiti tek dionicu Podravke, koja je pri oko 400 tisuća kuna prometa stagnirala na 315 kuna.

Titula gubitnika dana ide dionici Maistre, koja je potonula 5,8 posto, vjerojatno kao posljedica realizacije dobitonosnih zarada, nakon šest uzastopnih dana rasta. Snažniji pad zabilježen je u dionici Đuro Đaković Holdinga, od oko 5,2 posto, a nešto veći pad je uknjižen u dionicama Adrisa i RIZ odašiljača koje su oslabjele za dva posto i 1,3 posto.

Dobitnike su predvodile dionice iz prehrambenog sektora Čakovečki mlinovi i Zvijezda, koje su porasle 4,5 posto i tri posto. Znatniji porast od oko 2,1 posto je zabilježila dionica Genere, a oko 1,5 posto rasta cijene je uknjižila dionica Optime Telekoma.

Dobitnik dana Čakovečki mlinovi +4,47%, 4700,00

Gubitnik dana Maistra -5,76%, 229,00

Crobex -0,16%, 1.756,80

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.