svjetsko postignuće

Lika i Mali Lošinj među top sto svjetskih održivih zelenih destinacija

07.10.2020 u 17:31

Bionic
Reading

Lika i Mali Lošinj uvršteni su jedini iz Hrvatske među top sto svjetskih održivih zelenih destinacija za 2020., popis koji je šestu godinu za redom izradila međunarodna zaklada "Global Green Destinations", koja okuplja svjetske održive turističke destinacije.

Popis od top sto održivih turističkih destinacija početkom ovog tjedna predstavila je ta zaklada na Globalnim danima zelenih destinacija, o čemu su izvijestili iz Klastera Lika Destination, izrazivši zadovoljstvo tim uvrštenjem.

Istaknuli su da se u radu od osnivanja vode filozofijom održivog razvoja (Smart Sustainable Destination).

"Osnovna djelatnost klastera je turistička promocija destinacije Lika na domaćem i inozemnom tržištu temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki. Kvalitetna suradnja s osam zaštićenih prirodnih područja, među kojima su i tri od ukupno osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, kao i formiranje zajedničke ulaznice za destinaciju Lika, provođenje višednevnih programa s ciljem duljeg zadržavanja gostiju, umrežavanje i povezivanje lokalnih proizvođača pod zajednički brend 'Lika Quality' i drugi projekti održivog turizma samo su dio onoga na čemu radimo kako bi se stvorili uvjeti za razvoj održivog cjelogodišnjeg turizma u destinaciji Lika", ističu iz tog klastera.

Kažu i da im je to uvrštenje i nagrada i dokaz da destinacijski razvoj ide u pravom smjeru, u skladu s najnovijim svjetskim trendovima, što se sve više prepoznaje i na turističkom tržištu.

Na toj listi za 2020. iz bliže regije još je devet destinacija iz Slovenije te jedna iz Crne Gore.

Iz organizacije "Global Green Destinations" naglašavaju pak da je ove godine izbor top sto više nego do sada određivala kvaliteta, djelotvornost i prenosivost priča o dobroj praksi koje su dostavile destinacije prilikom prijave. Kako navode,  odabir na listu održivih destinacija podrazumijeva i da ulažu napore i idu iza napretkom, uz napomenu da potpuno održiva destinacija ne postoji.