održiva grana

Prihodi od turizma mogu rasti i uz manje turista, ali uz promjenu strukture gostiju

14.05.2019 u 17:19

Bionic
Reading

Promjenom strukture gostiju i ponude, prihodi u turizmu mogu rasti i uz manji broj turista i manji ekološki otisak na prirodu, poručeno je s konferencije „Održivi turizam u zaštićenim područjima Republike Hrvatske“, koja je održana u utorak na Plitvičkim jezerima

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina najavio je da će se iduće godine raditi na novoj strategiji turističkog razvoja, s glavnim fokusom na održivosti. Glavina smatra da je budućnost isključivo održivi turizam kako bi svijet ostavili svojim unucima ostavili onakvim kakav treba biti.

„Ministarstvo turizma sada provodi jednu mjeru turističke infrastrukture kroz koju sufinancira studije održivosti i nosivih kapaciteta, jer briga o destinaciji kreće od samoga dna, a destinacijski menadžment izrazito je bitan za održivi turizam", rekao je Glavina i naglasio da to mora biti sukladno nacionalnim strategijama.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer ukazao je na nedavna poražavajuća izvješća UN-a o smanjenju bioraznolikosti, nestajanju mnogih vrsta, zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

"To nam je još jedan alarm da moramo nešto učiniti. Glavni pritisci na prirodu u Hrvatskoj su u poljoprivredi i turizmu, a dobro se organizirati i turistima ponuditi zdravu domaću hranu i domaći suvenir put je da stvari budu pozitivne, a ne negativne", rekao je Kreitmeyer.

Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković zalaže se da se na turističke atrakcije iz kulturne baštine gleda i kao na mogući benefit za lokalno stanovništvo, koje će od toga bolje živjeti, pa će i njihov odnos prema tim atrakcijama biti takav da rado poštuju sva pravila zaštite okoliša i baštine.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević predstavio je program Lika destinacija, koji je pokrenut u veljači 2017. godine s ciljem brendiranja Like kao destinacije zaštićenih područja i gastro-destinacije. Kovačević je istaknuo kako posebnu pažnju pritom posvećuju proizvodnji hrane, pa je već certificirano 98 proizvoda od 37 proizvođača, s ciljem da se omogući značajnija prisutnost proizvoda s lokalnih farmi na lokalnom tržištu, u restoranima, suvenirnicama i hotelima. To je, navodi, preokrenulo trend gašenja proizvodnje hrane na selu i isključivo iznajmljivanja soba.

Na konferenciji, u organizaciji Nacionalnog parka Plitvička jezera, održana je i panel rasprava o praksi održivog turizma, predstavljeni su trendovi hotelske gastronomske ponude, uslužni obrti i načini da se promjeni struktura gosta ka onima koji ostaju dulje i poštuju prirodu i kulturnu baštinu.