nova prevara

Lažirala broj korisnika i poslovne rezultate pa prodala startup banci za 175 milijuna dolara. Tko je Charlie Javice

17.01.2023 u 20:37

Bionic
Reading

Jedna od najvećih investicijskih banaka JP Morgan tuži Charlie Javice, osnivačicu startupa Frank koji je ta banka pretprošle godine kupila za vrtoglavih 175 milijuna dolara. Kako se naposljetku ispostavilo, Javice je kreirala četiri milijuna nepostojećih korisničkih računa da bi lažirala brojke o rastu poslovanja te tako potaknula banku da kupi njezin startup. U stvarnosti je on imao manje od 300.000 korisnika

Charlie Javice diplomirala je na Sveučilištu Pennsylvania 2013. godine, a startup Frank osnovala je 2016. 'kako bi visoko obrazovanje učinila dostupnijim i pristupačnijim', opisala je tada.

Riječ je, naime, o cloud servisu putem kojeg studenti mogu jednostavnije podnijeti zahtjev za financijsku pomoć američke vlade. Zahvaljujući startupu Frank, fakulteti i država lakše bi i brže mogli pregovarati oko financijske pomoći i stipendija, pojasnila je Javice, a u vrijeme osnivanja startupa nazivali je 'poslovnom vizionarkom'. Našla se i na prestižnoj Forbesovoj listi 30 najutjecajnijih ljudi mlađih od 30 godina.

Njezina je ideja privukla i investicijsku banku JP Morgan te je ona kupila Frank za 175 milijuna dolara upravo zbog tvrdnji da startup ima više od četiri milijuna korisnika. Banka je otkrila da je riječ o prevari tijekom probne marketinške kampanje u sklopu koje je poslan e-mail Frankovoj bazi podataka 'od četiri milijuna ljudi'. Međutim više od 70 posto mailova je vraćeno, odnosno nije isporučeno.

Ta je prevara iznenadila i čelne ljude u banci jer se prije akvizicije od Javice tražilo da dokaže da je riječ o pravim korisnicima. Već je ranije JP Morgan htio pristup bazi klijenata, što je Javice odbijala 'zbog njihove privatnosti'. Nakon što su od nje tražili dokaz Javice se, tvrde iz JP Morgana, obratila profesoru za podatkovne znanosti iz New Yorka te je on navodno za nju, odnosno Frank, 'stvorio' 4.265.000 korisnika.

Američki dolar Izvor: Profimedia / Autor: Oleksandr Zheltobriukh / Alamy / Alamy / Profimedia

U tužbi se navodi da mu je Javice za to platila 18.000 dolara, a pritom je od njega tražila da imena budu lažna. Za prevaru je uz Javice optužen Olivier Amar, glavni direktor za rast poslovanja u Franku. Najprije su se, navodi se u tužbi, obratili direktoru inženjeringa u startupu, od kojeg su tražili da napravi 'uvjerljiv popis klijenata sa svim osnovnim podacima', no on ih je odmah upitao je li to u skladu sa zakonom.

Javice je pak u prosincu tužila JPMorgan tvrdeći da su je otpustili prije nego što su joj morali isplatiti 28 milijuna dolara, koliko joj je pripalo akvizicijom Franka. Njezin odvjetnik Alex Spiro ustvrdio je da se JP Morgan ponio 'osvetnički i obmanjujuće', da su im dostavljeni svi podaci za kupnju Franka te da je 'Javice istaknula zakonska ograničenja o privatnosti studenata tijekom dubinske analize'.

'Kada JPMorgan nije mogao zaobići zakone o privatnosti nakon kupnje Franka, počeli su izvrtati činjenice kako bi prikrili svoje tragove i lažno optužili Charlie Javice', naveo je njezin odvjetnik. JPMorgan Chase sada traži odštetu od nje, a Frank (WithFrank.org) više ne postoji.

Ako se optužbe pokažu istinitima, Javice može stati uz bok mladim poduzetnicima čiji su biznisi nastali na prevari, propali i završili tužbama – Samu Bankman-Friedu i njegovoj kriptoburzi FTX te Elizabeth Holmes i njezinoj tvrtki Theranos.