NAPLAĆENA ČETVRTINA

Lani utajeno 2,4 milijarda kuna poreza

novac, kune, banka

novac, kune, banka

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković

Prošle su godine inspektori Porezne uprave otkrili 1,9 milijardi kuna poreza a naplaćeno je 516,9 milijuna kuna, dok su ostali inspektori Ministarstva financija otkrili još pola milijarde kuna neprijavljenih poreznih prihoda, piše Business.hr

Ministarstvo financija provelo je tijekom 2009. ukupno 12.325 nadzora, a pritom je 1018 inspektora utvrdilo ukupno 2,4 milijarde kuna utajenih proračunskih prihoda, dok je naplaćeno 672 milijuna kuna utajenog poreza.

Na temelju otkrivenih nepravilnosti podneseno je ukupno 6967 optužnih prijedloga za prekršaje i 317 kaznenih prijava za djela u kojima je protupravno stečena imovinska korist ukupno 356,6 milijuna kuna, doznao je Business.hr u Ministarstvu financija.

Najveći se dio pritom odnosi na Poreznu upravu, koja je provela oko dvije trećine nadzora, u kojima je utvrdila 1,89 milijardi kuna utajenih poreza, a naplaćena je oko četvrtina tog iznosa – 516,9 milijuna kuna.

Zbog izbjegavanja plaćanja poreznih davanja pokrenuta su 5803 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnog postupka i podneseno je 259 prijava za kazneno djelo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi