turistička zajednica:

'Kvarner bi mogao postati destinacija zdravlja, to je zanimljiva grana turizma'

23.02.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Kvarner godinama brendira zdravstveni turizam kao svoju komparativnu prednost pa razmišlja da to i certificira, to jest da postane destinacija zdravlja, istaknula je u utorak na konferenciji za novinare direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Zdravstveni turizam je i u okolnostima epidemije covida-19 iznimno zanimljiva grana turizma jer se razmišlja što još gostima ponuditi budući da to nije isključivo pružanje zdravstvene usluge, nego, kaže Perišić Živadinov, i spajanje s drugim uslugama, primjerice smještajem, izletima, gastronomskom ponudom itd.

Istaknula je kako je u tom smjeru krenulo i Ministarstvo turizma i sporta jer je počela certifikacija "Safe stay in Croatia". Riječ je o kampanji za oznaku koja turistima govori da se u Hrvatskoj primjenjuju zdravstveni i sigurnosni protokoli, a njome će se, osim turističkih subjekata, moći koristiti i drugi u lancu putovanja.

Važno je da se epidemiološka situacija stabilizira i da turistički djelatnici poštuju mjere, rekla je Perišić Živadinov, ocjenjujući da bi, ako epidemiološka situacija bude dobra, i turistička sezona trebala biti dobra jer je zanimanje gostiju veliko.

Predsjednik klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i ravnatelj županijskog Doma zdravlja Vladimir Mozetič rekao je da aktivno rade na izradi kriterija za izradu certifikata destinacije zdravlja i kvalitete života, pri čemu žele povezati brendove u zdravstvu, turizmu i gastronomiji kako bi Kvarner bio predvodnik u izradi kriterija koje bi ponudio i na nacionalnoj razini.

"Imamo kvalitetnu komunikaciju s ministarstvima, a Ministarstvo turizma nas je prepoznalo kao regiju koja može bit pilot-projekt upravo u dijelu koji je zanimljiv, a to je postcovid razdoblje, koji se uklapa u četiri naše smjernice nuđenja usluga u području zdravstvenog turizma. To su preventivni pregledi, fizička i mentalna rehabilitacija s postcovid programima, zatim lifestyle koji uključuje i dentalni dio te aktivno i zdravo starenje", rekao je. 

U vezi s postcovid programom članice klastera zdravstvenog turizma Kvarnera poslale su programe koje mogu ponuditi te će ih, u sklopu paketa usluga, zajedno s turističkim agencijama nuditi i u široj regiji. Očekujemo daljnje aktivnosti Turističke zajednice Kvarnera i ostalih turističkih zajednica na brendiranju naše regije kao regije zdravlja, poručio je Mozetič.

Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera ima 32 članice s više od 7000 zaposlenih u zdravstvu, turizmu, zdravstvenoj industriji i edukaciji. Prošla je godina bila zahtjevna, ali je klaster radio i sudjelovao na online kongresima i tečajevima, a napravljeno je i nekoliko studija po europskim regijama o interesu za zdravstveni turizam i mogućnostima brendiranja Kvarnera, istaknuo je.

Nataša Rubeša iz Poliklinike Rident ocijenila je kako je i za dentalne klinike na Kvarneru prošla godina bila izazovna. Dodala je da su se uspjeli održati, ulagali su u infrastrukturu i edukaciju i čekaju bolja vremena.

Rident je lani ostvario oko 60 posto prometa iz godine prije, navela je, napominjući kako se u stomatologiji i prije epidemije covida-19 provodilo 90 posto zaštitnih mjera.

Ravnatelj opatijske Thalassotherapije Viktor Peršić smatra da postoji interes za programe rehabilitacije, medicine životnog stila, programe mršavljenja i postcovid programe koje ta ustanova nudi i na međunarodnom tržištu.