u njemačkoj

Kuha se kriza u stambenoj gradnji: 'Stiže oluja, troškovi ugušili nove poslove'

21.08.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Kriza u njemačkoj stambenoj izgradnji ne jenjava, narudžbe padaju, a sve više kompanija žali se na probleme u financiranju projekata

U srpnju je 40 posto tvrtki koje je ispitao ugledni Institut Ifo izrazilo nezadovoljstvo nedostatkom narudžbi. Mjesec ranije, u lipnju, na nedostatak posla žalilo se 34,5 posto ispitanih kompanija.

'Stiže oluja. Nakon dugotrajnog uzleta, visoke kamatne stope i drastično povećani troškovi izgradnje doslovno guše nove poslove', rekao je Klaus Wohlrabe, šef istraživanja u Institutu Ifo. Istovremeno, planirani projekti se konstantno otkazuju.

Oko 19 posto tvrtki u srpnju je prijavilo otkazane projekte. Dugoročni prosjek otkazivanja iznosio je samo tri posto. Mnoge tvrtke još uvijek žive od postojećih narudžbi, a situacija je za druge postala prijeteća, tvrde u Institutu Ifo.

Svaka deseta tvrtka za stambenu izgradnju izvijestila je o poteškoćama s financiranjem. 'Pod novim uvjetima, mnogi projekti više nisu profitabilni za investitore, a privatni graditelji također imaju sve veće probleme s dobivanjem kredita', rekao je Wohlrabe.

Većina tvrtki očekuje daljnje usporavanje u narednim mjesecima. 'S jedne strane, postojeće narudžbe se kontinuirano otkazuju, a s druge strane stiže sve manje novih narudžbi', izjavio je Wohlrabe.

  • +2
Gradilište - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric