SVJETSKA BANKA O HRVATSKOJ

Kriza je stvorila 150.000 novih siromaha

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 30.06.2010 15:47
  • Objavljeno 30.06.2010 u 13:10
kriza stepenice svjetlo prepreke siromaštvo

kriza stepenice svjetlo prepreke siromaštvo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marijan Sančić

'Kriza je u Hrvatskoj stvorila 150 tisuća novih siromaha', kazao je Peter Harrold, direktor Svjetske banke za srednju Europu na predstavljanju studije 'Hrvatska: Socijalni učinak krize i jačanje otpornosti'

Stručnjaci Svjetske banke i UNDP-a ocijenili su da je u Hrvatskoj znatan utjecaj krize, unatoč činjenici da je porast nezaposlenosti nešto manji u usporedbi s drugim zemljama. Veliki pad formalnog zapošljavanja (šest posto), posljedica je krize, ali i restrukturiranja i doveo je do znatnog povećanja stopa siromaštva iako je ublažen povećanjem neformalnog zapošljavanja.

Udio zaposlenih u stanovništvu pao je na 57 posto, što je daleko ispod prosjeka EU i povećanje te stope bi trebao biti glavni prioritet u politici.

Prije krize siromaštvo, (definirano kao 2.063 kune mjesečno po ekvivalentu odrasle osobe) u Hrvatskoj je bilo oko 10 posto, a u krizi se povećalo za tri i pol postotna poena, odnosno u siromaštvo je gurnuto još 150 tisuća građana Hrvatske.

Ipak, Sanja Madžarević Šujster ističe da su 'novi siromasi' ekonomski aktivni, mlađi i bolje obrazovani od 'starih siromaha', što je dobro, jer ukazuje na to da će njihovo siromaštvo biti privremeno dok se ne oporavi tržište rada.

Povećalo se siromaštvo među djecom i najviše pogađa obitelji s više djece. Zato autori studije poručuju Vladi da je njezina zadaća pomoći financijski obiteljima koje su zapale u probleme, ali i da spriječi pretvaranje nezaposlenost u dugotrajno stanje.

Stručnjaci Svjetske banke ocjenjuju da je odgovor Vladine politike na krizu bio vrlo ograničen, više nego u drugim zemljama. Izdvajanje za socijalnu zaštitu ostaje relativno visoko, no učinkovitost je vrlo slaba.

U aktivnim mjerama za jačanje tržišta rada Hrvatska daleko zaostaje za drugim zemljama, no ohrabruje ih što je Vladin program gospodarskih mjera uvrstio velik broj reformi, kao što je jedinstveni registar korisnika socijalnih naknada, koji bi socijalni sustav trebao učiniti efikasnijim.

'Don't waste a good crises!' kažu stručnjaci Svjetske banke, poručujući hrvatskim vlastima da krizu treba dobro iskoristiti i provesti reforme što je već davno trebalo napraviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi