MMF I SVJETSKA BANKA

Kriza je najteže pogodila najsiromašnije

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2009 09:08
  • Objavljeno 27.04.2009 u 08:53
mmf, svjetska banka

mmf, svjetska banka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Globalna gospodarska kriza posebno teško pogađa siromašne zemlje gdje poprima razmjere 'humane i razvojne katastrofe', upozorili su u nedjelju Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), pozivajući donatore, posebno Skupinu G-20, da ubrzaju i povećaju obećanu pomoć.

'Globalno gospodarstvo dramatično se pogoršalo od našeg zadnjeg sastanka. Zemlje u razvoju sučavaju se s posebno ozbiljnim posljedicama kako se financijska i gospodarska kriza pretvara u humanu i razvojnu katastrofu', kaže se u priopćenju Razvojnog odbora MMF-a i Svjetske banke.

'Kriza je već gurnula više od 50 milijuna u krajnje siromaštvo... Mi moramo ublažiti njezin učinak na zemlje u razvoju i omogućiti njihov doprinos globalnom oporavku", ističe se u priopćenju Odbora.

Kako pomoći zemljama u razvoju da se nose s najtežom globalnom recesijom u šest desetljeća, bila je glavna tema rasprave na Razvojnom odboru, u kojoj su sudjelovali ministri financija i guverneri središnjih banaka članica MMF-a i Svjetske banke, okupljeni na proljetnom zasjedanju u Washingtonu.

Svjetske banka i MMF upozorili su u petak u izvješću kako kriza znači da će još 90 milijuna ljudi ove godine pasti u krajnje siromaštvo dok će broj kronično izgladnjelih doseći milijardu ljudi.

Afričke zemlje su među najugroženijima u krizi koja je zaustavila ulaganja i kolanje kredita, ugrožavajući razvojne ciljeve i programe suzbijanja siromaštva.

Čelnik Afričke banke za razvoj, Donald Kaberuka, upozorio je u nedjelju da je Afrika izložena udaru krize brže nego što se očekivalo, dok će njezin opravak, kada nastupi, biti sporiji od ostatka svijeta.

MMF je predvidio da će gospodarski rast Afrike pasti na dva posto u 2009., prema 5.25 2008., zbog pada izvoza i ulaganja.

'Obzirom na mogućnost sporog oporavka, mi razmatramo potrebu da se izdvoje dodatna sredstva', istaknuo je Razvojni odbor.

U priopćenju se poziva članice G-20, najrazvijenjije zemlje svijeta i nova gospodarstva, da ispune obećanja sa summita u Londonu 2. travnja o povećanju sredstava za zemlje u razvoju.

'Nitko ne zna koliko dugo će ova kriza trajati', rekao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick na konferenciji za tisak nakon sastanka, upozorivši kako će biti iznimno teško ispuniti UN-ove Milenijske ciljeve razvoja, koji su usredotočeni na smanjivanje siromaštva do 2015. godine.

'Mi moramo nastaviti djelovati u realnom vremenu kako bi spriječili ljudsku katastrofu', rekao je Zoelick na završnoj konferenciji za tisak.

Svjetska banka, po njegovim je riječima, dobro kapitalizirana i ministri su odobrili njegov plan da se poveća kreditiranje zemalja srednjeg prihoda za 100 milijardi dolara u iduće tri godine.

U subotu je Svjetska banke pokrenula program ulaganja u infrastrukturne projekte u zemljama u razvoju vrijedan 55 milijardi dolara. "Pad ulaganja u infrastrukturu slabi temelje dugoročnog gospodarskog rasta i najteže pogađa najsiromašnije", rekao je Zoelick.

'Glavni prioritet treba biti potpora najsiromašnijim zemljama', kazao je na sastanku američki ministar financija Timothy Geithner, najavljujući udvostručenje pomoći SAD zemljama subsaharske Afrike od 2010. godine.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka 185-zemalja članica MMF-a i Svjetske banke u nedjelju su završili polugodišnje zasjedanje u Washingtonu.

Hrvatsko izaslanstvo na skupu su vodili ministar financija Ivan Šuker i guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Unatoč uobičajenim jakim mjerama sigurnosti i ograđivanju ulica oko sjedišta MMF-a i Svjetske banke, skup su i ove godine pratili prosvjedi antiglobalista. U subotu ih se stotinjak sukobilo s policijom, koja je koristila palice i 'papar-sprej', a šest prosvjednika je uhićeno. Prosvjednici su razbili izloge dviju obližnjih banaka, uz štetu procijenjenu na 110.00 dolara.

U nedjelju se nekoliko stotina prosvjednika okupilo na obližnjem trgu Dupont Circle, na mimohodu nazvanom 'Break a Bank', koji je završio kod parka ispred Svjetske banke gdje su uzvikivali slogane protiv MMF-a i Svjetske banke, noseći natpise 'Ne sanaciji. Ne kapitalizmu', 'Oslobodite ljude a ne trgovinu', 'Globalizirajte pravdu', 'Obama, ne laži me. Banke ne donose demokraciju', i druge.

Organizatori prosvjeda su rekli da su sudionici ogorčeni odlukom Skupine G-20 da se sredstva MMF-a učetvorostruče na 1.1 bilijuna dolara, čime se po njima ojačava jedan propali sustav.

Globalni financijski skup u Washingtonu održan je u vrijeme kada vlade nastoje poduzeti sve mjere kako bi izbjegle pandemiju ljudskog oblika svinjske gripe, koja se pojavila u Meksiku, Kanadi, SAD-u i drugim zemljama. Svjetska banka dala je Meksiku, koji je najteže pogođen, 200 milijuna dolara zajma za suzbijanje epidemije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi