Rast kamatnih stopa

Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.

28.11.2023 u 14:07

Bionic
Reading

Banke u eurozoni smanjile su u listopadu kredite kompanijama prvi puta od ljeta 2015. godine, pokazali su u utorak podaci Europske središnje banke (ECB)

Bankovno kreditiranje kompanija smanjilo se u listopadu za 0,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 0,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izvijestio je ECB.

Banke su zadnji put smanjile kreditne plasmane tvrtkama u srpnju 2015. godine, kada se eurozona počela oporavljati od dužničke krize. Kreditiranje kućanstava poraslo je pak u listopadu za 0,6 posto, najslabije od početka 2015. U rujnu uvećano je za 0,8 posto.

Smanjeno kreditiranje kompanija i ograničena ponuda novca rezultat su postrožene monetarne politike ECB-a koji je od srpnja prošle do sredine rujna ove godine podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi kočenjem potražnje obuzdao inflaciju.

Stroži uvjeti financiranja rezultirali su padom gospodarske aktivnosti u zoni primjene zajedničke valute u trećem tromjesečju, a S&P Global u najnovijem mjesečnom istraživanju poslovne aktivnosti procjenjuje da bi na kraju ove godine mogla stupiti u recesiju.

Neki analitičari sada strahuju da je ECB pretjerao s podizanjem kamatnih stopa i da je kreditiranje postalo toliko restriktivno da bi moglo produbiti recesiju ili usporiti oporavak gospodarstva u idućoj godini, napominje Reuters.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'