u svibnju

Krediti stanovništvu porasli na 121 milijardu kuna

17.07.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Ukupni krediti stanovništvu porasli su u svibnju za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, na 121 milijardu kuna, najvišu razinu od siječnja 2016., čime je nastavljen rast kreditiranja deveti mjesec zaredom, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA)

Stopa rasta od 3,5 posto najviša je od 2011. godine, od kada su dostupni podaci, što ukazuje na postupni oporavak kreditne aktivnosti, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Ističu i to da se, prema valutnoj strukturi kredita, vidi da se stanovništvo sve više preusmjerava iz valutnih u kunske.

„To odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je zasigurno doprinio i pad kamatnih stopa”, navodi se u analizi, objavljenoj u utorak.

Zbog toga je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana porastao za 6 postotnih bodova, pa se omjer kunskih i valutnih kredita u travnju i svibnju izjednačio – 50:50 posto.

Stanje kunskih kredita nastavilo se povećavati i na mjesečnoj i na godišnjoj razini pri čemu je vrijednost tih kredita premašila 61 milijardu kuna. Na mjesečnoj razini rast tih kredita iznosio je 1,7, a na godišnjoj 16 posto.

Analitičari RBA navode da pozitivan niz godišnjeg rasta iznosa kunskih kredita traje od prve polovice 2013. godine. S druge strane, pad valutnih kredita na godišnjoj razini traje još od 2012. godine.

  • +4
Novac kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL