KREDITIRANJE

Rastu devizni krediti poduzećima, a smanjuju se kunski

15.06.2018 u 09:38

Bionic
Reading

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem travnja ove godine iznosili su 64,8 milijardi kuna, što je za 1,6 milijardi kuna ili 2,4 posto manje nego godinu ranije, a analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA) ističu da je time nastavljen trend negativnih godišnjih stopa rasta koji traje već otprilike šest godina

U komentaru najnovijih podataka HNB-a, iz RBA tako navode da je, izuzev rujna prošle godine, time nastavljen trend negativnih godišnjih stopa rasta koji traje od svibnja 2012.

Ipak, u usporedbi s ožujkom ove godine, krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije bili su veći za 407,4 milijuna kuna ili 0,6 posto.

Prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima, koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 65,8 posto, porasli su na godišnjoj razini 10. mjesec za redom, premašivši 42,6 milijardi kuna.

S druge strane, kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini bilježe pad od 7,5 posto, na 22,1 milijardu kuna. Smanjenje na godišnjoj razini tako se nastavilo 13. mjesec za redom.

Prema vrstama kredita, oni za investicije su, uz mjesečni rast od 0,8 posto, na kraju travnja iznosili su 31,2 milijardu kuna, dok je na godišnjoj razini njihova vrijednost pala za 1,2 posto.

  • +5
Plaćanje karticom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s negativnim godišnjim stopama rasta pet mjesec za redom. U travnju su smanjeni za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec lani. Uz mjesečno povećanje od 0,5 posto, ti su krediti na kraju travnja iznosili su 33,5 milijardi kuna.

„S obzirom na očekivani nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i oporavak investicija, očekujemo i oporavak potražnje za kreditima nefinancijskih društava. Pri tome visoka razina likvidnosti u sustavu utječe na pad kamatnih stopa na novoodobrene kredite, što bi svakako moglo pridonijeti povećanju kreditne aktivnosti u promatranom sektoru. S druge strane jedan dio većih poduzeća i dalje koristi povoljne uvjete financiranja na međunarodnim tržištima direktnim zaduživanjem kod inozemnih banaka i tako stvara konkurenciju domaćim bankama u povećanju kreditne aktivnosti”, navode iz RBA.