PODACI ZA SVIBANJ

Krediti stanovništvu 134,3 milijarde kuna, očekuje se slabljenje potražnje

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 29.07.2020 10:51
  • Objavljeno 29.07.2020 u 10:51
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Mehes / Česká ilustrační fotografie

Ukupni krediti stanovništvu na kraju svibnja iznosili su 134,3 milijarde kuna te su u odnosu na travanj veći za 0,3, a u odnosu na prošlogodišnji svibanj za 4,2 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB), a analitičari očekuju slabljenje potražnje za kreditima idućih mjeseci

Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u svibnju se zadržao na 54,4 posto, kao i u travnju. Kunski krediti stanovništvu krajem svibnja iznosili su 73,1 milijardu kuna, uz usporavanje godišnje stope rasta na sedam posto, u odnosu na 8,2 posto u travnju.

Time je nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta drugi mjesec zaredom ostvarena jednoznamenkasta godišnja stopa rasta tih kredita, primjećuju analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti s valutnom klauzulom krajem svibnja iznosili su 61,2 milijarde kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili viši za jedan posto. To su većinom krediti u eurima pa su blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na kraj svibnja 2019. tečaj eura porastao za 2,2 posto, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću, kažu RBA-ovi analitičari.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio od 43,9 posto odnosi se na stambene kredite koji su krajem svibnja iznosili 58,9 milijardi kuna, uz godišnju stopu rasta od 7,5 posto. Godišnje stope rasta te vrste kredita prisutne su od studenog 2017. godine.

U svibnju su usporene godišnje stope rasta, koje traju od polovice 2018. godine kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu - gotovinskih nenamjenskih kredita, koji sudjeluju s 30 posto u ukupnim kreditima. U svibnju su porasli za 4,6 posto, odnosno 2,3 milijarde kuna.

RBA-ovi analitičari očekuju da će, s obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, potražnja za kreditima idućih mjeseci oslabjeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!