bolest kvrgave kože

Kreću isplate odšteta mljekarima, goveda će se ipak docjepljivati

03.05.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Na račune 7248 hrvatskih mljekara sjest će 19,11 milijuna kuna naknade za štetu zbog cijepljenja krava protiv bolesti kvrgave kože i pada mliječnosti

Naknadu, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, zbog cijepljenja životinja protiv bolesti dobit će farmeri koji su u sustavu kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, a koji su isporučili mlijeko otkupljivačima u zadnjem referentnom mjesecu prije cijepljenja, odnosno prošloga srpnja.

Tako će mljekarima koji su lanjskoga srpnja isporučili manje od 1744 kilograma mlijeka biti isplaćeno 750 kuna, a oni koji su imali više od toga dobit će 0,43 kune po kilogramu isporučenoga mlijeka.

Ministar Tolušić zatražio pomoć EU-a

O neizravnim posljedicama cijepljenja goveda u Hrvatskoj ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obavijestio je Europsku komisiju i Vijeće ministara u Bruxellesu te zatražio pomoć jer je Hrvatska prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje bolesti kvrgave kože na ostale članice EU-a. Tolušić je, priopćili su iz Ministarstva, dobio snažnu podršku 15 članica EU-a, kao i udruženja europskih farmera Copa Cogeca.

Hrvatska goveda cijepila su se protiv ove bolesti od prošloga kolovoza do studenoga, sukladno odluci Europske komisije o odobravanju programa cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože. Kod nas je cijepljeno 449.330 goveda. Od izravnih posljedica cijepljenja uginulo ih je 509, za što je do sada isplaćeno 3,3 milijuna kuna.

Docjepljivanje protiv bolesti kvrgave kože počinje u ponedjeljak

Docjepljivanje protiv ove bolesti, obavještavaju iz Ministarstva poljoprivrede, počinje u ponedjeljak (8. svibnja), a provodit će se na cijelom području Hrvatske. Ove godine planirano je cijepljenje oko 435.000 goveda (bazna populacija u Hrvatskoj promatrana na određeni dan) te 100.000 iz zemalja članica EU-a, koliki je godišnji uvoz, od čega će dio biti cijepljen u samoj akciji, uz telad koja je izgubila imunitet, kontinuirano tijekom godine (teladi u ukupnoj populaciji ima oko 60.000).

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da ove godine ne očekuju velik broj prijava posljedica docjepljivanja u odnosu na prethodnu godinu jer je populacija već bila u kontaktu s oslabljenim uzročnikom sadržanim u cjepivu.