ZAKONSKE PROMJENE

Odzvonilo malim vodovodima, Vlada priprema i velike novosti oko cijena vode

22.03.2019 u 10:14

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru poslala tri zakonska prijedloga s namjerom reforme vodokomunalnog sektora, u cilju postizanja ekonomičnosti i efikasnosti poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga, čime se stvaraju pretpostavke za ujednačavanje cijena, odnosno uspostavu jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području

U prijedlogu zakona o vodnim uslugama piše tako da se, umjesto usitnjenog sustava s otprilike 190 isporučitelja, uspostavlja jedinstven i javni isporučitelj vodnih usluga na uslužnom području, i to u formi društva kapitala, čiji su osnivači sve jedinice lokalne samouprave na uslužnom području, s jedinstvenom cijenom vodne usluge.

Cilj je, kako je rekao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ekonomično i učinkovito poslovanje, čime se stvaraju pretpostavke za integraciju oko 200 lokalnih malih vodovoda. Propisuje se i obveza integracije postojećih javnih isporučitelja pripajanjem najvećem postojećem javnom isporučitelju na pojedinom uslužnom području.

'Stvaraju se pretpostavke za ujednačavanje cijena vode, odnosno uspostavu jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području', kazao je Ćorić.

Obvezno javno savjetovanje o cijeni

Isto tako, uspostavlja se ekonomska regulacija cijene vode putem Vijeća za vodne usluge, čiji je cilj spriječiti monopolske i visoke tarife, ali i podcijenjene tarife, odnosno tarife koje su ispod granice povrata troškova.

Nadalje, uređuju se, istaknuo je ministar, odredbe kojima se zadržava djelatnost vodnih usluga u javnom sektoru (antiprivatizacijski koncept) pa se predlaže da isporučitelji vodnih usluga mogu biti samo javni isporučitelji, kao i da su komunalne vodne građevine u vlasništvu javnog isporučitelja vodnih usluga.

Prijedlog je i da se komunalne vodne građevine ne mogu opteretiti založnim pravom niti biti predmet ovrhe, kao i to da ne ulaze u stečajnu ili likvidacijsku masu. Poslovni udjeli javnih isporučitelja neće biti prenosivi.

U prijedlogu zakona, rekao je Ćorić, uređuju se i odredbe kojima se omogućava zaštita potrošača tako što se propisuje obavezno javno savjetovanje o odluci o cijeni vodnih usluga. Socijalna cijena vodnih usluga proširuje se s varijabilne cijene usluge za javnu vodoopskrbu i na varijabilni dio cijene usluge za javnu odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, ali i na fiksni dio cijene usluge.

  • +6
Tomislav Ćorić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vern

Pojedinačni vodomjeri u već izgrađenim zgradama

Nadalje, predlaže se pravo na ugradnju pojedinačnog vodomjera za dio nekretnine, odnosno stanove u već izgrađenim zgradama, jer je do sada je to pravo bilo uspostavljeno samo za novogradnje.

U pogledu Prijedloga zakona o vodama, Ćorić kaže da se u njemu prenosi značajan dio odredbi postojećeg zakona, a osnovni cilj predloženog novog zakona je zaštita i poboljšanje stanja vodnih ekosustava, promicanje održivog korištenja voda na osnovi dugoročne zaštite raspoloživih vodnih resursa te doprinos ublažavanju posljedica poplava i suša.

Svrha prijedloga zakona te izmjena i dopuna Zakona o financiranju vodnog gospodarstva njegovo je usklađenje s prijedlogom Zakona o vodnim uslugama, odnosno Zakona o vodama, i njime se uz ostalo uređuju namjena i naknada za uređenje voda koje pripadaju jedinici lokalne samouprave.