od listopada

Kreće europski nadzor hrvatskih banaka: HNB objavio o kojim bankama se radi

11.09.2020 u 22:06

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ESB) u petak je najavila da će, nakon uspostave bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), početi izravno nadzirati osam banaka u Hrvatskoj, prenijela je hrvatska središnja banka.

"Nakon uspostave bliske suradnje provedena je procjena značajnosti banaka i ESB uskoro počinje izravno nadzirati pet banaka u Bugarskoj i osam banaka u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju HNB-a.

U Hrvatskoj će ESB nadzirati tri najveće banke - Zagrebačku, Privrednu banku Zagreb i Erste & Steiermärkische banku, a nadzirat će i - PBZ stambenu štedionicu, Raiffeisen banku i Raiffeisen stambenu štedionicu, Sberbank i Addiko banku.

Naime, ESB uskoro počinje izravno nadzirati jednu novu austrijsku bankovnu grupu - Addiko Bank, u sklopu koje će nadzirati i tu banku u Hrvatskoj.

"ESB će izravno nadzirati i dvije nove institucije - DSK Bank AD u Bugarskoj od 1. listopada i grupu Addiko Bank AG u Austriji od 7. listopada. U sklopu nadzora grupe Addiko Bank AG nadzirat će se njezina društva kćeri Addiko Bank d.d. u Sloveniji i Addiko Bank d.d. u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

ESB je u srpnju ove godine uspostavio blisku suradnju s Hrvatskom narodnom bankom i Bugarskom nacionalnom bankom, a sada najavljuje da će početi izravno nadzirati pet banaka u Bugarskoj i osam banaka u Hrvatskoj.

Naime, ESB će biti odgovoran za izravni nadzor četiriju bugarskih i sedam hrvatskih društava kćeri postojećih značajnih bankovnih grupa sa sjedištima u Belgiji, Grčkoj, Italiji i Austriji. Time će se ispuniti regulatorni zahtjevi za izravni nadzor ESB-a nad - svim bankama u značajnim grupama na pojedinačnoj razini te najmanje trima najznačajnijim bankama u svakoj državi.

ESB će biti odgovoran i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija te za zajedničke postupke koji se odnose na sve nadzirane subjekte u Bugarskoj i Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.