LOPOVLUK NA POSLU

Krađa informacija najčešći oblik prijevare

muškarac, kompjuter, laptop

muškarac, kompjuter, laptop

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Više od četvrtine menadžera krađu informacija, gubitke i napade smatra najvećim problemom u poslovanju njihovih kompanija, pokazuje istraživanje Global Fraud Report 2010/11. koje je za konzultantsku kompaniju Kroll provela istraživačka agencija Economist Intelligence Unit

Poražavajući je podatak da ovaj oblik prijevare bilježi porast od 9,3 postotna boda u odnosu na 2009. godinu, kada je on iznosio 18 posto te bio na trećem mjestu po vrsti najčešćih oblika prijevare.

Nadomak krađi informacija, nalazi se krađa fizičke imovine i zaliha koja, unatoč i dalje relativno visokom postotku, u 2010. godini bilježi blagi pad u odnosu na 2009. godinu, i to za 0,8 postotnih bodova.

Zanimljivo je da je pranje novca, koje većina laika smatra najčešćim oblikom i motivom prijevara, na posljednjem mjestu. No unatoč posljednjoj poziciji na navedenoj rang listi, ovaj oblik prijevare bilježi rast u 2010. godini od tri postotna boda u odnosu na 2009. godinu.

U navedenom istraživanju 48 posto ispitanika izjavilo je da ih strah od raznih oblika prijevare sprečava u donošenju odluke o širenju njihovog poslovanja na inozemne zemlje. Ovakav strah najviše je izražen za manje razvijene zemlje i one u razvoju u kojima je korupcija najveći problem transparentnog poslovanja.

Problem korupcije glavni je razlog zbog kojeg 63 posto ispitanika nikada ne bi poslovalo u Africi, a 59 posto ispitanika to navodi za Središnju Aziju.

Istraživanje je pokazalo da postotak krađe informacija u 2010. godini u odnosu na 2009. godinu raste u gotovo svim vodećim tercijarnim djelatnostima. U financijskom poslovanju, odnosno poslovanju financijskim uslugama, postotak ovog oblika prijevare je najveći.

U 2010. godini on iznosi 42 posto, što je značajan posrat u odnosu na 2009. godinu, kada je postotak ovoga oblika prijevare bio gotovo dvostruko maji.

Porast krađe informacija, gubitaka i napada u 2010. godini zabilježen je također u sektoru profesionalnih usluga, tehnologiji, medijima i telekomunikacijama, kao i u trgovini na veliko i malo.

Za razliku od ovih djelatnosti, najveći pad navedenog oblika prijevare zabilježen je u proizvodnoj djelatnosti, i to za 10 postotnih bodova u 2010. godini u odnosu na 2009. godinu. Zanimljiv je također podatak da su najveći 'prevaranti' unutar kompanija mlađi zaposlenici i pripravnici te stariji zaposlenici. To smatra čak 22 posto ispitanika.

Kako bi spriječili širenje ovog najrasprostranjenijeg oblika prijevare, ali i ostalih, 48 posto ispitanih kompanija planira znatno povećati iznos sredstava za bolju zaštitu informacija u narednih 12 mjeseci.

Istraživanje je rađeno na uzorku od više od 800 ispitanika koji su mahom rukovoditelji u raznim svjetskim kompanijama i industrijama. Čak 51 posto ispitanika dolazi iz kompanija koje zarađuju više od 500 milijuna dolara prihoda godišnje, a geografska rasprostranjenost istraživanja obuhvatila je 29 posto ispitanika iz Sjeverne Amerike, 25 posto iz Europe, 24 posto iz azijsko-pacifičke regije te 11 posto ispitanika iz Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi