NOVI KOLEKTIVNI ZA JAVNE SLUŽBE

Kosor: Zaboravimo na teške riječi!

04.10.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor prilikom današnjeg potpisivanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe sindikalnim vođama je poručila da zaborave na teške riječi i da nastave dijalog s Vladom

Za premijerku TKU je dobar signal za nastavak razgovora i znak da je svima 'na srcu razvijanje socijalnog partnerstva'.

Kao posebno značajne stavke iz novog kolektivnog ugovora, koji će biti na snazi iduće tri godine, Kosor je istaknula odredbu da se svim radnicima starijim od 50 godina osigura sistematski pregled svake dvije godine.

Pristanak sindikata da se ukinu naknada za troškove prijevoza (tzv. cipelarina) unutar jednog kilometra za premijerku je pokazatelj da su svi svjesni da se neka prava ne mogu zadržati kad je gospodarstvo u krizi.

Pozdravila je i odluku sindikata da se za ovu godinu odreknu božićnice od 1.250 kuna i da se taj novac usmjeri u fond za nezaposlene.

Na novinarsko pitanje kolike će biti ukupne uštede za državni proračun Kosor je odgovorila da nema potrebe da se ide na konkretno izračunavanje.

'Važno je da je stvoren okvir za dobar dijalog. Nema razloga za licitaciju. Vi znate da je Vlada donijela odluku da se prilikom donošenja proračuna za 2011. ne mogu povećati rashodi. Naravno, oni se mogu smanjiti i to otvara nove razgovore sa socijalnim partnerima', rekla je Kosor.

Ipak, kad se uzme kalkulator i pomnoži 250.000, koliko je zaposlenih u javnim i državnim službama, s visinom božićnice, jasno je da će država ove godine uštedjeti oko 300 milijuna kuna.

Planirano je bilo 650 milijuna kuna jer su se Banski dvori nadali da će privoljeti sindikate da odustanu i od regresa i dara za djecu, ali bez uspjeha.

Slično kao i premijerka, i sindikalisti su pozdravili potpisivanje novog TKU-a s Vladom, ali uz opasku da se radi tek o prvoj fazi jer ih tek čekaju pregovori o kolektivnim ugovorima za svaki pojedini sektor javne djelatnosti.

'Tek sad će socijalni dijalog biti na ispitu. Hoće li on ići pravim putem, pokazat će donošenje granskih ugovora', istaknuo je Ivica Babić, predsjednik Sindikata liječnika.