SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Kosor o programu oporavka s MMF-om

07.05.2010 u 15:47

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se sa izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda predvođenim Zuzanom Murgasovom. U središtu razgovora bio je Program gospodarskog oporavka, čiji je plan provedbenih aktivnosti donesen na jučerašnjoj sjednici Vlade

Premijerka Kosor naglasila je da je temeljni cilj programa gospodarski oporavak, stvaranje konkurentnog gospodarstva, a da okosnicu Programa čini stvaranje kvalitetnog poduzetničkog okružja kroz provedbu nužnih reformi u javnom sektoru.

Predsjednica Vlade predstavila je i nove smjernice djelovanja ekonomske politike te tri modela koja je Vlada Republike Hrvatske pokrenula za osnaživanje gospodarstva. Kroz model A, Vlada RH surađuje sa HNB-om, HBOR-om i poslovnim bankama, istaknula je predsjednica Vlade i dodala da su do sada održane tri aukcije za poduzeća koja su se našla u poteškoćama zbog gospodarske krize.

Govoreći o modelu B, premijerka je rekla da će država oformiti jamstveni fond putem kojeg će preuzeti dio pokrića rizika novih kreditnih plasmana banaka. Što se tiče modela C, kazala je da taj model nadopunjuje postojeće modele pomoći gospodarstvu i namijenjen je za pomoć poduzetnicima u poteškoćama.

Premijerka Kosor naglasila je da će se u iduća dva mjeseca započeti s izradom Zakona o fiskalnoj odgovornosti, izradom strategije upravljanja javnim dugom, te izradom registra zaposlenih u javnom sektoru. Osvrnula se i na rad Ureda za središnju javnu nabavu i dodala da je to snažan mehanizam za borbu protiv korupcije. Objedinjenom javnom nabavom očekuje se dodatna ušteda od 340 milijuna kuna.

Voditeljica misije Zuzana Murgasova istaknula je kako cijene sve mjere koje poduzima Vlada Republike Hrvatske u cilju jačanja gospodarstva i da je to iznimno važan znak za potencijalne ulagače. Također je kazala kako su upoznati sa detaljima Programa gospodarskog oporavka kao i sa zacrtanim rokovima, te je ujedno uputila punu podršku u provođenju svih mjera za oporavak gospodarstva.