Mreža potrošača

'Kontrolor HRT-a ne smije doći čak ni do vrata, a kamoli da pozvoni!'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 19.12.2019 09:32
  • Objavljeno 19.12.2019 u 08:54
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Mreža potrošača Hrvatske (MPH) nastavlja svoj rat priopćenjima s HRT-om. Podsjetimo, MPH je nedavno ustvrdio da kontrolori HRT-a pri obavljanju provjere plaćanja TV pristojbe krše zakone. HRT je odgovorio kako to nije istina, a MPH na to ponovo uzvraća kako državna televizija krši Ustav

Priopćenje MPH prenosimo u cjelosti:

'Mediji su objavili ovih dana vijest o očitovanju HRT, na upit tportala kako Mreža potrošača Hrvatske tvrdi da kontrolori ne smiju kucati na vrata i uznemiravati potrošača. Očitovanje HRT koje prenose mediji je: “Ovlaštene osobe HRT-a nemaju sudski nalog za ulazak u stan. Prilikom obavljanja kontrole na terenu dužne su obvezniku predočiti službenu iskaznicu HRT-a i u slučaju pristanka stanara vrše provjeru u stanu. U slučaju izostanka, odnosno odbijanja suradnje ovlaštena osoba HRT-a ne ulazi u stan i sačinjava zapisnik o utvrđenim činjenicama”, pojasnili su iz HRT-a.“

Ovo tumačenje HRT-a je zabrinjavajuće, jer predstavlja bahato i namjerno (ako je iz neznanja onda je upitno kao ti ljudi rade tamo) kršenje temeljnih zakona Republike Hrvatske, a posebno Ustava Republike Hrvatske. Ne želimo kategorizirati ljude koji ne poštuju Ustav, to je stvar državnih institucija. Naime kontrolor ne smije doći čak ni do vrata, a kamo li da pozvoni. Ovo priopćenje i ponašanje HRT je suprotno odredbama Ustava.

Uostalom i kod "pečaćenja" televizora krše Ustav i Zakon o HRT-u, jer HRT pristojba nije porez na TV aparat, niti pretplata na gledanje HRT (užasnih) programa. HRT pristojbu kao državnu potporu HRT-u je dužno plaćati svako domaćinstvo i vlasnik motornog vozila koji posjeduje prijamnik za prijem radio i TV signala. Te je i laicima jasno da pečaćenje televizora i tjeranje potrošača da potpiše izjavu prilikom pečaćenja da kontrolor HRT smije u svako doba dana i noći ući u stan i prekontrolirati je li se zapečaćeni televizor koristi nepoštivanje hrvatskih pozitivnih propisa i uvođenje paralelnog zakonodavstva od strane HRT-a.

Najnovije metode HRT-a su da njihovi kontrolori sačekuju na ulici vozače i provjeravaju imaju li u vozilu radio prijamik, pri tome ne razlikuju navigaciju od radio prijamnika, a nije rijedak slučaj da rade prijavu bez provjere, na što ustvari i nemaju pravo jer je i osobni automobil privatno vlasništvo.

Vrijeme "nazovi komunizma" je prošlo, izgleda da to u HRT-u ne znaju ili ne žele znati, jer sada su zgrade privatno vlasništvo i bez sudskog rješenja ili poziva vlasnika NITKO NE SMIJE UĆI NA PRIVATNI POSJED, a vlasnik slobodno u okviru zakona spriječi svaki pokušaj neovlaštenog ulaska nepozvanih osoba!

Neprimjereno je i nepoštena poslovna praksa kada se od „prosječnog potrošača“ traži da poznaje značke svih vrsta inspektora i kontrolora u Hrvatskoj. Značka kontrolora HRT-a ili tržnog inspektora može se kupiti po 20 kn na Jakuševcu ili bilo koje osrednjem“ buvljaku“.

Dosta je terora HRT -a! Ne postoje potrošači radi HRT-a, nego upravo obratno, HRT postoji radi potrošača!', zaključuje se na kraju priopćenja MPH-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!