4.500 ČLANOVA

Konstituirana komora inženjera građevinarstva

18.05.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Hrvatska komora inženjera građevinarstva održala je danas konstituirajuću skupštinu na kojoj je za predsjednika Komore izabran Zvonimir Sever.

Komora je osnovana na temelju Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji, koji je usvojen u sklopu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije.

Njezin je cilj da postane središnjim mjestom okupljanja i organiziranja građevinskih inženjera, koji su najbrojnija inženjerska skupina u zemlji.

Djelovanjem Komore, čiji su članovi ovlašteni inženjeri građevinarstva, trebalo bi ukloniti ili svesti na najmanju mjeru projektiranje ili nadzor mimo ovlaštenja, nelojalnu konkurenciju, javna nadmetanja koja su zapravo "natjecanja cijenom", nedodirljivost privatnih investicija, te razna lobiranja za nestručno i neodgovorno obavljanje posla, rečeno je na skupštini.

Komora namjerava preuzeti aktivnu ulogu u kreiranju razvojnih programa koji će obuhvatiti projekte i investicije, s ciljem afirmacije građevinarstva kao jednog od najznačajnijih čimbenika za borbu protiv recesije.

Uputit ćemo vladi prijedloge mogućih građevinskih projekata na području energetike, turizma i sl. kao naš doprinos antirecesijskim mjerama, najavio je nakon skupštine Sever.

Osim toga, Komora sa svojih 4500 diplomiranih inženjera građevinarstva želi omogućiti stručno i odgovorno obavljanje poslova projektiranja i stručnog nadzora građenja, te time osigurati uvjete za uspješnu i zakonitu gradnju u Hrvatskoj.