TRAŽI IZMJENU GUP-A

Končar Puli nudi izgradnju bazena i javnih sadržaja

Pula Arena

Pula Arena

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Nakon što je Vlada odlučila dati 50-godišnju koncesiju na pomorsko dobro na lokaciji otok Sveta Katarina – Monumenti trgovačkom društvu Kermas Vod Četiri u vlasništvu Danka Končara, čija je natječajna dokumentacija bila jedina potpuna, upitali smo njegova odvjetnika Gorana Veljovića koji su daljnji koraci

Gradonačelnik očekuje početak gradnje do jeseni 2013.

'Smatram kako je ova odluka Vlade  velik korak naprijed za grad Pulu. Ovaj projekt omogućit će da se bivše, napuštene i nažalost devastirane vojne zone konačno stave u funkciju razvoja grada te će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Posebno mi je drago što je projektom građanima Pule ponuđen čitav niz javnih sadržaja koji će se uz slobodan pristup vrlo dobro inkorporirati u cjelokupni društveni život grada.
Početak realizacije, odnosno same izgradnje, očekujem najkasnije u jesen 2013. godine, a izgradnja bazena u sklopu projekta, za Pulu i njene građane bio bi veliki dobitak. Ponuditelj je očito prepoznao potrebu građana za bazenom, a kao Grad poduzet ćemo sve potrebne mjere kako bi mu omogućili izgradnju što će zasigurno i građani objeručke prihvatiti', izjavio je pulski gradonačelnik Boris Miletić povodom dodjele koncesije na lokaciji otok Sv. Katarina Monumenti.

'Obavezni smo financirati određene prostorno-planske dokumente čija izrada prethodi potpisivanju Ugovora o koncesiji, što znači da ćemo sačekati da Grad Pula napravi intervencije u Generalnom urbanističkom planu (GUP). Nakon toga slijedi izrada Studije utjecaja na okoliš i nižih prostornih planova uređenja, nakon čega se ide s izradom dokumentacije za lokacijsku dozvolu', veli pulski odvjetnik Veljović, dodajući da je to procedura na koju nemaju utjecaja, a očekuje da će izrada potrebne prostorno-planske dokumentacije trajati šest do osam mjeseci.

Kako pojašnjava, Končar je ponudio Gradu Puli i izgradnju olimpijskog bazena te drugih objekata javnog sadržaja, čime investicija raste na 60 milijuna eura, no to je i razlog zbog kojeg se treba ići u izmjene GUP-a, budući da sadašnji GUP ne dozvoljava na toj lokaciji gradnju objekata većih od 800 metara u tlocrtu, a bazen je, dakako, veći od toga.

'Rekli smo, ako su Grad Pula i država zainteresirani da se naprave dodatni sadržaji, mi smo spremni. Ponudili smo osnovni projekt prema postojećem GUP-u, no spremni smo napraviti još bolji. Predlažemo da se GUP izmijeni, odnosno da se učini intervencija koja omogućuje izgradnju konkretnih javnih sadržaja. Želimo tu dovesti sve sportove na vodi, kako bismo građanima Pule atraktivnim sadržajima omogućili 365 dana rekreacije. Ponudili smo da se za građane organizira prijevoz, izgradili bismo šetnicu tako da se Lungo mare spoji s otočićem Sv. Katarinom, a isto tako izgradili bismo i kvalitetan cestovni pristup te garaže na ulazu u projekt', kaže Goran Veljović.

Uz ove 'dodatne' javne sadržaje, osnovni plan je izgradnja luke s 550 vezova u moru te suhe luke s tisuću vezova na kopnu, veli Veljović, dodajući da uz to idu i svi sadržaji predviđeni za visokokvalitetnu marinu, koji će biti uglavnom smješteni na otočiću Sv. Katarina.

'Koncesija se dodjeljuje na pomorskom dobru, a na dijelu pomorskog dobra dobivamo dozvolu građenja i gospodarenja. Protokom roka od 50 godina, sve što je sagrađeno i na kopnenom dijelu prelazi u vlasništvo države odnosno lokalne samouprave', kaže Veljović, a na upit kakve su reakcije iz Grada Pule, samo kratko nam je odgovorio kako su 'informacije od Grada jako pozitivne', ne otkrivajući nam je li što, vezano za ponuđeni bazen i dodatne javne sadržaje, i dogovoreno.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi