BARBARIGA-DRAGONERA

Končar kupuje projekte Hypa u Istri?

17.05.2010 u 09:12

Bionic
Reading

Danko Končar, međunarodni poduzetnik hrvatskog porijekla, u posljednjih nekoliko godina sve prisutniji u ulaganjima u Hrvatskoj, pregovara o kupnji zemljišta i turističkih projekata na području Barbarige i Dragonere

Ovime bi se, moguće je, okrenuo novi list u razvoju turističkog odmarališta, u koje je tijekom deset godina, otkad je zemljište kupljeno za svega pet do sedam eura po kvadratu, utrošeno, nepoznato u koje namjene, 80 milijuna eura, kako je dosad utvrdila austrijska istraga poslovanja Hypo Alpe-Adria banke, piše iPress

Podsjetimo, predmetno zemljište u 50-postotnom je vlasništvu tvrtki AB Maris i Darija iza kojih stoji Hypo banka, ali ni nakon deset godina od početka priče nije obznanjeno tko je vlasnik druge polovice, kojeg formalno predstavljaju dvije švicarske tvrtke.

Na zemljištu koje je u turističko prenamijenjeno nakon prodaje, čime je njegova cijena porasla najmanje 40 puta, trebala su biti podignuta luksuzna turistička odmarališta Porto Mariccio i Dragonera, ali to do danas nije realizirano. Obje su tvrtke tijekom godina mijenjale vlasnike, a pred austrijskim pravosudnim tijelima nedavno su podnijete nove kaznene prijave protiv bivših članova uprave Hypo banke Güntera Striedingera i Wolfganga Kulterera zbog kreditiranja društava AB Maris i Darija, koji su, prema navodima bančinih odvjetnika, banku kroz ova dva projekta oštetili za najmanje 30 milijuna eura.

Od više od 80 milijuna eura sredstava Hypo grupe, koji su otišli na netransparentne kredite za prividne investitorske projekte i otkupe vlasničkih udjela, sumnja se da je nestalo više od 30 milijuna eura izvučenih iz ta dva društva. 'Jedan dio tih sredstava bunkeriran je u Lihtenštajnu, jedan dio je otišao na Balkan', kazao je voditelj odvjetničkog tima Guido Held i dodao da iza svega 'uvijek stoji istih deset do dvanaest osoba koje su bile aktivne u vanjskoj mreži oko banke'. Ne navodeći ostala imena osim Striedingera i Kulterera, Held tvrdi da je riječ dijelom o bivšim članovima uprave i nadzornog odbora banke, a dijelom o njihovim poslovnim partnerima. Nastavak istrage uključio je prije dva dana i pretres kuća i poslovnih prostora u vlasništvu Günthera Striedingera, ali i odvjetnika Gerharda Kuchera te poreznog savjetnika Gabriela Hermanna, koji se također povezuju s pranjem novca preko Hypo banke.