PIVSKA SATNICA

Koliko pivopije širom svijeta rade za jedno hladno pivo

28.09.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Najpovoljnije zemlje za pivopije su Portoriko, Luksemburg, Australija i Cipar, a najskuplje pivo piju stanovnici Gruzije, Bangladeša i Libije, pokazuje istraživanje američkog portala Quartz

Pivska lista nastala je spajanjem podataka o minimalnim cijenama rada širom svijeta, dobivenim od Međunarodne organizacije rada, i prosječnim cijenama točenog domaćeg piva.

U Gruziji zaposleni se baš moraju potruditi kako bi dopustili sebi odmor uz jedno hladno pivo u lokalnom pubu. Naime, Gruzijci s minimalnom plaćom moraju raditi više od 15 sati da bi si priuštili kriglu točenog piva, što ovu zemlju čini najnepovoljnijom na svijetu po toj specifičnoj kategorizaciji. Na drugom neslavnom mjestu je Bangladeš sa 13,4 sata rada. Ove dvije zemlje se izdvajaju, dok je na trećem mestu Libija, sa 7,5 sati rada.

Slijedi oko 40 zemalja, uglavnom središnje Azije, Afrike i Bliskog istoka. Od zemalja u okruženju najteže do piva dolaze u Bugarskoj i Srbijii (1,3 sata rada), dok je Hrvatska s 0,8 sati rada za kriglu piva u rangu sa Poljskom, Mađarskom i Grčkom.

Slovenci, Slovaci i Česi za pivsko zadovoljstvo moraju 'crnčiti' samo pola sata. Još manje, 18 minuta, treba stanovnicima Cipra, Australije i Luksemburga, a uvjerljivo najkraće, samo 12 minuta, za mrzlu pivicu moraju raditi u Puerto Ricu.

Lista je napravljena na temelju službenih minimalnih cijena rada Međunarodne organizacije rada i prosječnih cijena točenog piva prema bazi podataka Numbeo. Pritom treba uzeti u obzir da najmanji iznosi minimalaca ne znače i najmanje priuštivog piva, budući da se proizvodne cijene piva dosta razlikuju od zemlje do zemlje.

U istraživanje je uključena 91 zemlja.