IPAK NIJE MILIJUNAŠ

Koliko će država ubrati poreza od profesora Mlinarića

Leonard Mlinarić

Leonard Mlinarić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/Pixsell

Loše su vijesti za skromnog profesora iz Belog Manastira, Leonarda Mlinarića, da će se njegov prihod od pobjede na HRT-ovom kvizu 'Sve u 7' oporezovati

Televizijski kviz se tretira kao društvena igra znanja odnosno igra koja se odvija pred javnošću, a u kojoj se u vještini, spretnosti i znanju iz različitih područja natječe jedan ili više unaprijed kvalificiranih sudionika prema pravilima priređivača uz obvezno prisustvovanje sudionika mjestu priređivanja kviza, pri čemu pobjeda ovisi isključivo o postignutim rezultatima u zadanoj tematici. Dakle, kviz se prema čl. 69. stavku 3. zakona o igrama na sreću ne smatra nagradnom igrom, niti igrom na sreću, što znači da se ne može izjednačiti s dobitkom na lotu.

Porez na znanje profesora Mlinarića će se odrediti temeljem zakona o porezu na dohodak obzirom da ne postoje druge posebne odredbe, piše Poslovni dnevnik. Načelo koje vrijedi za utvrđivanje porezne obveze u ovom slučaju je načelo ostvarenja drugog dohotka. Porez bi trebao obračunati i obustaviti isplatitelj odnosno HRT prije isplate, a isplatiti neto iznos.

Konkretno, na iznos od milijun kuna obustavlja se 25% od iznosa odnosno 250.000 kuna, a na to se još dodaje i prirez koji iznosi 2500 kuna jer je stopa prireza 1% za stanovnike Belog Manastira odakle je profesor. Dakle, hipotetski, neto primitak će biti 747.500 kuna.

Temeljem zakona profesor je također u obvezi (ukoliko ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada ili bilo kakav drugi dohodak) prijaviti porez na dohodak , te se u ovom slučaju njegovi dohotci uključujući i primitak od kviza zbrajaju, te je moguće da se profesora u konačnici oporezuje po najvećoj stopi, odnosno po stopi od 40%.

U slučaju da HRT odnosno isplatitelj u zakonskom roku ne prijavi bitne činjenice za oporezivanje može se kazniti novčanom kaznom u iznosu do pola milijuna kuna, a odgovorna osoba u pravnoj osobi do čak sto tisuća kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi