NAPUHANE TRAŽBINE

Kolakušić ruši predstečajnu nagodbu EPH?

23.10.2014 u 14:59

Bionic
Reading

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić odbio je 10. listopada prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe tvtke EPH Magazin. Tvrtka se na ovu odluku može žaliti Visokom trgovačkom sudu, a u slučaju da joj žalba bude odbijena, odlazi u stečaj

EPH Magazin dio je grupe Europapress holdinga (EPH) Ninoslava Pavića. Podsjetimo kako je početkom ovog mjeseca zagrebački Trgovački sud potvrdio nagodbu nad matičnim društvom EPH čime je njezin vlasnik postao odvjetnik Marijan Hanžeković

S obzirom na to da su sve tvrtke unutar grupe EPH povezane složenom mrežom sudužništava i jamstava, postavlja se pitanje može li Kolakušićeva odluka dovesti u pitanje već postignutu nagodbu za EPH grupu.


O tome smo dodatno objašnjenje tražili od samog Kolakušića, no on nam je poručio da nije u mogućnosti davati daljnja objašnjenja na svoju odluku.

Odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo Ljubenko Mićo kaže kako se po sili zakona ne može napraviti formalno uzročna veza između jedne predstečajne nagodbe s drugom neovisno o tome radi li se o povezanim tvrtkama.

'To su samostalni postupci. Eventualno i teoretski može biti veze ako su doista planovi nagodbe na jedan direktan način međusobno povezani. Potrebno je ispitati utječe li jedan slučaj nagodbe na drugi', objasnio je Ljubenko.

U obrazloženju svoje odluke za EPH Magazin Kolakušić navodi kako uvidom u spis ispada da su potraživanja u 24 puta većem iznosu od potraživanja koja je dužnik naveo u prijedlogu za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

Tako uprava EPH Magazina navodi da su 2013. imali obaveze od 15,3 milijuna kuna, dok u planu restrukturiranja piše 13,3 milijuna kuna, a u konačnici se u rješenju o tražbinama navodi iznos od čak 377 milijuna kuna!

Kolakušić kaže kako je prije donošenja odluke za EPH Magazin proučio spise i ostalih društava i da je utvrdio da se jedna te ista potraživanja banaka pojavljuju u nagodbi povezanih društava.

'Jedna te ista potraživanja financijskih institucija temeljem jamstava i sudužništva u cijelim iznosima su utvrđivana u svim postupcima povezanih društava te su multiplicirana nekoliko puta, čime su ustvari vjerovnici onemogućeni u izražavanju svoje volje', istaknuo je Kolakušić.

Ukratko, Kolakušić upozorava da su tražbine napuhane, čime dovodi u pitanje zakonitost predstečajne nagodbe za EPH.