olako dijele kredite

Koja blamaža: Jedan od suvlasnika Agrokora 'greškom' u Srednjeafričku Republiku poslao 12 milijardi dolara

28.11.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Ruska državna banka VTB objavila je da je greškom Srednjoafričkoj Republici posudila 12 milijardi dolara a u afričkoj državi opovrgavaju informaciju o kreditu

Kredit se spominje u VTB-ovom tromjesečnom financijskom izvješću koje je objavila ruska središnja banka, piše Reuters u utorak.

U tablici uz Srednjoafričku Republiku stoji iznos od 801.933.814.000 rubalja (12 milijardi dolara), što je šest puta više od njezinog BDP-a.

Na upit Reutersa, iz VTB-a su odgovorili da kredit toj bivšoj francuskoj koloniji zapravo ne postoji. Inače, VTB i također ruska banka Sberbank zajedno drže najveći vlasnički udjel u Agrokoru, od čega VTB ima 7,5 posto, a Sberbank 39,2 posto.

"VTB banka nije u tom razmjeru izložena Srednjoafričkoj Republici. Najvjerojatnije je posrijedi operativna greška u sustavu prilikom kodiranja zemalja", navodi se u VTB-om priopćenju poslanom Reutersu.

U banci ne navode tko je odgovoran za grešku niti kako nitko nije primijetio tako veliku brojku.

Na upit o objavljenim ruskim podacima, glasnogovornik vlade Srednjoafričke Republike Ange Maxime Kazagui odgovorio je da nema takvu informaciju. "Ona ne zvuči vjerodostojno jer 11 milijardi dolara premašuje kapacitete Srednjoafričke Republike za zaduživanje".

  • +2
Glasnogovornik vlade Srednjoafričke Republike Ange Maxime Kazagui kaže da ruska informacija nije vjerodostojna Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Članica smo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Kada se članica MMF-a želi zadužiti... mora o tome razgovarati s MMF-om", naglasio je.

U podacima koje je objavila ruska središnja banka nema naznake o primatelju kredita, kao ni o njegovoj namjeni, datumu isplate i uvjetima, napominje Reutres.

Srednjoafrička Republika ima pet milijuna stanovnika i polako izlazi iz razdoblja sektaških sukoba. Prema podacima Svjetske banke, vrijednost njezinog BDP-a iznosi 1,95 milijardi dolara.

Rusija je u proteklih nekoliko godina uspostavila sigurnosne i poslovne veze s tom afričkom zemljom, opskrbivši njezinu vojsku oružjem i vojnim savjetnicima. Savjetnik za sigurnost predsjednika Srednjoafričke Republike Faustin-Archangea Touadere također je ruski državljanin, navodi Reuters.