IZMJENA ZAKONA

Kladionice: Linić nas želi oštetiti u interesu Hrvatske lutrije!

02.09.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Udruga sportskih kladionica (USK) protivi se bilo kakvoj izmjeni ili dopuni Zakona o igrama na sreću. Smatraju da se iza najavljenih promjena krije želja Ministarstva financija da na njihovu štetu ojača Hrvatsku lutriju

Kako se da zaključiti iz teza objavljenih na internetskim stranicama Ministarstva, kladionicama bi se zabranilo organiziranje klađenja na lutrijske igre te bi se ukinula mogućnost postavljanja samoposlužnih aparata za klađenje u ugostiteljskim lokalima.

Iz USK-a ističu kako je klađenje na rezultate loto igara u ponudi kladionica više od 10 godina i da je uobičajena praksa i u drugim zemljama. Odbacuju tvrdnje Ministarstva da se u biti radi o priređivanju lutrijskih igara, na što prema propisima pravo ima samo Hrvatska lutrija

'Takva teza je potpuno pogrešna. Loto igra je sasvim različita od klađenja na rezultate lota. Kladionice ne priređuju igre s izvlačenjem brojeva, ne formiraju fond nagrada i ne priređuju igre s unaprijed utvrđenim rezultatom kod kojih je unaprijed određen ishod', istaknula je Marina Habuš, tajnica USK-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

Oklade na izvlačenje loto brojeva u svojoj ponudi ima i Hrvatska lutrija. Ako se to privatnicima zabrani, a državnoj tvrtki omogući, onda je riječ, upozoravaju iz USK-a, o diskriminaciji i stvaranju monopola.

Također, kladionice odbacuju tezu Ministarstva financija da će se zabranom postavljanja samoposlužnih aparata za klađenje u ugostiteljskim objektima bolje zaštititi ranjive skupine društva.

'To se neće postići jer uvijek ostaje mogućnost da koristite prijenosna računala ili mobitele u javnim prostorijama te da koristite usluge stranih internetskih kladionica koje trenutno nanose ogromnu štetu svim domaćim tvrtkama i državnom proračunu jer posluju ilegalno, a zakonom to nije u cijelosti regulirano', upozorava Habuš.

Udruga kladionica tvrdi da njihove članice posluju po najvišim europskim standardima, kako po pitanju transparentnosti rada, tako i po poreznoj disciplini.

Sve kladionice u Hrvatskoj već nekoliko godina spojene su s centralnim serverom Ministarstva financija. Za isto su spremni i kasina i automat klubovi, ali to dosad nije učinjeno jer Ministarstvo nije napravilo potrebnu aplikaciju, upozoravaju iz USK-a.

Pravo na priređivanje igara klađenja u Hrvatskoj uz državnu Hrvatsku lutriju ima sedam privatnih tvrtki. Prošle godine su usprkos rekordnoj uplati građana većoj od pet milijardi kuna kladionice zabilježile značajan pad prihoda, tako da je njih pet zabilježilo višemilijunske gubitke.

Procjenjuje se da kladionice zapošljavaju oko 4.000 ljudi. U 2012. u državni proračun su uplatile 300 milijuna kuna za mjesečnu (pet posto od ukupne uplate) i godišnju naknadu.