TRAŽE SE ZDRAVE TVRTKE

Kinezi kreću u veliki šoping po Europi

04.03.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Visoko kinesko izaslanstvo doputovat će ovog vikenda u Europu u potragu za mogućim akvizicijama, što je prva misija takve vrste, objavili su u srijedu državni mediji.

Izaslanstvo će većinom tražiti kompanije koje imaju snažnu proizvodnju, služe se čistom energijom i štede okoliš, te je malo vjerojatno da će se financijske tvrtke naći na 'šoping listi', objavio je China Daily.

"Istražit ćemo mogućnosti financijskog sudjelovanja u europskim kompanijama", kazao je ministar trgovine Chen Deming, voditelj izaslanstva koje se upravo vratilo iz posjeta Europi, ciljanog na kupovinu visokotehnološke opreme.

Taj posjet Švicarskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj rezultirao je sklopljenim poslovima ukupne vrijednosti preko 13 milijardi dolara.

"Globalna ekonomska kriza omogućava kineskim kompanijama da sa svojim bogatim rezervama gotovine uđu u stratešku prekograničnu suradnju s međunarodnim kompanijama kojima manjka gotovine", kazao je Li Jian, istraživač s Kineske akademije međunarodne trgovine i gospodarske suradnje.

Vrijednost udruživanja i akvizicija u Kini naglo je pala u drugoj polovici prošle godine, pokazuju nedavno objavljeni podaci tvrtke PricewaterhouseCoopers.

Ta je knjigovodstvena tvrtka zabilježila 543 ugovora o akvizicijama ukupne vrijednosti 26,7 milijarde dolara u razdoblju od srpnja do studenoga prošle godine.

To je 49 posto manje u odnosu na 52,5 milijardi dolara i 93 sklopljena ugovora u istom razdoblju godinu ranije, pokazali su podaci.

Sklapanje ugovora o transakcijama među kineskim tvrtkama također posustaje, zbog slabijeg izvoza i gubitaka na tržištu dionica, objavio je PricewaterhouseCoopers.