NOVI PODACI

Kineski uvoz naglo se smanjio u travnju, izvoz usporio

09.05.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Kineski uvoz naglo se smanjio u travnju, a izvoz je usporio, pokazali su u utorak službeni podaci, signalizirajući posrtanje potražnje u razdoblju podizanja kamatnih stopa širom svijeta i pojačanih geopolitičkih napetosti

Uvoz je u travnju smanjen za 7,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 1,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Izvoz je pak porastao 8,5 posto, nakon 14,8-postotnog skoka u ožujku, izvijestila je carinska uprava.

Trgovinska bilanca za travanj pokazala je višak od 90,21 milijardu dolara, veći za 2,3 posto nego u ožujku.

Vladini dužnosnici kontinuirano upozoravaju na 'teško' i 'komplicirano' vanjsko okruženje, s obzirom na pojačani rizik recesije u brojnim ključnim kineskim trgovinskim partnerima.

Podaci tako pokazuju da je kineski izvoz u ASEAN, trgovinski savez zemalja jugoistočne Azije, porastao u travnju samo 4,5 posto, nakon 35,4-postotnog skoka u ožujku. Izvoz u SAD smanjio se za 6,5 posto, a uvoz oko tri posto, pokazuju podaci kineske carinske uprave.

Kineski uvoz ugljena naglo je pak posustao, nakon što je u ožujku dosegnuo najvišu razinu u 15 mjeseci, a smanjen je i uvoz bakra i prirodnog plina. Uvoz crvenog metala mnogi smatraju posrednim pokazateljem rasta svjetskog gospodarstva, napominje Reuters.