PODACI ZA OŽUJAK

Kineski izvoz snažno porastao: Evo za čime je najveća 'pomama'

13.04.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Kineski izvoz snažno je porastao u ožujku, odražavajući val potražnje za električnim vozilima, solarnim panelima i litijskim baterijama, izvijestila je u četvrtak carinska uprava

Izvoz je u ožujku poskočio za 14,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon pet uzastopnih mjeseci pada. Uvoz se pak smanjio za 1,4 posto, znatno blaže nego u prva dva ovogodišnja mjeseca kada je potonuo za 10,2 posto. Povećanje uvoza sirove nafte, željezne rude i soje nadoknadilo je smanjeni uvoz bakra.

Zaokret u izvozu glasnogovornik carinske uprave Lv Daliang pripisuje jačanju potražnje za električnim vozilima, solarnim proizvodima i litijskim baterijama.

No, situacija bi se u idućim mjesecima mogla pogoršati, upozorio je. 'Vanjsko okruženje trenutno je još uvijek teško i komplicirano', rekao je Lv novinarima u Pekingu u četvrtak. 'Slabašna vanjska potražnja i geopolitički čimbenici donijet će veće izazove u razvoju kineske trgovine', dodao je.

Premijer Li Qiang izjavio je na prošlotjednoj sjednici vlade da bi dužnosnici trebali iskušati 'svaku metodu' kako bi potaknuli trgovinu s razvijenim gospodarstvima. Trebalo bi također ohrabrivati kompanije da istraže mogućnosti proširivanja razmjene s gospodarstvima u nastajanju, poput onih u jugoistočnoj Aziji, dodao je premijer.