STRUČNJACI O CIJENAMA

Kako će se kretati cijena plina? 'To više ne ovisi samo o europskom području, tu je i Kina'

10.03.2023 u 09:05

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje vladine odluke o daljnjoj primjeni snižene stope PDV-a na isporuku plina i grijanja iz toplinskih stanica i drugih energenata, tom su se temom bavili i gosti emisije 'U mreži Prvog'. Cijenu plina za građane, prema prijedlogu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), do daljnjega bi mogla određivati Vlada

Cijenu plina za građane, prema prijedlogu regulatora HERA-e, do daljnjega bi mogla određivati Vlada. Mogu li građani biti mirni? Hoće li od 1. travnja ipak biti poskupljenja? Što mogu očekivati poduzetnici? Tko će snositi novi financijski teret pomoći?

O tome su u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' raspravljali državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić, članica Uprave ENNA Grupe Sabina Škrtić te Dean Gnjidić iz E.ON Plin Distribucije i Udruženja distributera i opskrbljivača plinom HGK.

U hitnu saborsku proceduru poslane su izmjene Zakona o PDV-u kojima se produljuje primjena snižene stope PDV-a od pet postoo na plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrijevno drvo, pelete, brikete, sječku. Sve do 31. ožujka iduće godine.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić smatra da će ova odluka pridonijeti nižoj prodajnoj cijeni plina.

'Ta odluka isključivo iz tih razloga je i napravljena. I to prvenstveno kad su u pitanju građani i poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a. Njima ta odluka puno znači zato što PDV nije prolazna stavka i jasno da je razlika između pet, 25 ili 13 posto ogromna i nenadmašiva', rekao je Milatić.

Naglašava da je to izuzetno bitno i za toplinarstvo jer su cijene fiksirane na one koje su bile i prije, tako da toplinarstvo praktički nije ni imalo poskupljenje.

'Na jučerašnjoj sjednici Vlade je osigurano 78 milijuna eura sredstava da se razlika u proteklih šest mjeseci u kojima su naše toplinarske tvrtke ostvarile gubitke na račun toga što su građani i poduzetništvo imali cijenu koja im je bila i prije tako da nisu doživjeli nikakvo povećanje. To će biti nadoknađeno sad kroz ovih mjesec dana kako nam ispostave fakture', rekao je Milatić.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) pokrenula je izmjenu i dopunu Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, iz kojega proizlazi da će cijenu plina praktički određivati Vlada.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

'Pozdravljamo svaku namjeru Vlade da pomogne poduzetnicima i kućanstvima i da u ovim iznimnim okolnostima olakša sve terete koji dolaze kroz iznimno nesigurno tržište energenata. Mi konkretno nismo dotaknuti ovom pričom, ali sigurno da je ovo dobro prvenstveno za opskrbljivače', kazala je Sabina Škrtić.

Tvrdi da je jako nezahvalno govoriti o trenutnim cijenama plina. 'Sigurno da je sada dobar trenutak da poduzetnici pokušaju sebi pronaći najbolji model i najbolji oblik ugovaranja neophodnog energenta za buduće razdoblje. Kako će se kretati cijena, više ne ovisi samo o europskom području. Ovisi o nizu geopolitičkih i drugih faktora npr. ekonomija u Kini', smatra.

Dean Gnjidić iz E.ON Plin Distribucije kaže kako se oni dobro nose s trenutnom situacijom na tržištu. Imali su, dodao je, manjih potresa, ali većih problema nije bilo. Osvrnuo se i na činjenicu da južnije od Splita Hrvatska nema plinovoda.

'U ovom razdoblju smo vidjeli koliko je važno imati dobru infrastrukturu i koliko su bili važni potezi koje su hrvatska Vlada i neki privatni ulagači povukli u zadnjih nekoliko godina počevši od plinovoda, LNG terminala do ulaganja u krajnji distribucijski sustav, gdje mi konkretno kao E.ON isto puno ulažemo. Što se tiče plina u Dalmaciji, dobro je da ga se ima, ali taj se krak povezivanja na TAP već duže vrijeme čeka, ali jednom kad to dođe, mi ćemo biti osigurani s tri, donosno četiri dobavna pravca koji moraju funkcionirati', zaključio je Gnjidić.