MILANOVIĆ U VARŠAVI

'Kineske investicije i zapošljavanje Kineza po pravilima'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2012 20:21
  • Objavljeno 26.04.2012 u 20:07
Zoran Milanović u Varšavi

Zoran Milanović u Varšavi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Svi veliki poslovi u Hrvatskoj dobivat će se na javnim natječajima i investicije kineskih tvrtki, kao i zapošljavanje kineskih radnika, neće biti iznimka od pravila o investiranju i zapošljavanju inozemne radne snage u Hrvatskoj, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Zoran Milanović

'Mi smo pravna država i uskoro ulazimo u EU. Kada govorimo o ovakvim poslovima, kada govorimo o bilo kakvim poslovima, onda vrijedi pravilo javnog natječaja, poziva i za koncesiju i za svaki drugi posao', izjavio je Milanović novinarima u Varšavi gdje sudjeluje na međunarodnom radnom sastanku predsjednika vlada 'Poljska - Srednja Europa - Kina'.

Milanović se na rubu sastanka susreo s kineskim premijerom Wenom Jiabaom.

Rekao je da je to bio politički kontakt i da s premijerom jednog od najsnažnijih svjetskih gospodarstava nije razgovarao o pojedinostima ulaganja u nizinsku prugu i hrvatske željeznice o čemu je početkom tjedna u Zagrebu razgovarao s kineskim poslovnim ljudima.

'Mi ovdje razgovaramo s najozbiljnijim potencijalnim partnerima, to su kineske kompanije, a s obzirom na njihov ustroj kineska država je važan sugovornik. No, nitko u Hrvatskoj u ovakve poslove neće ulaziti bez provedenog javnog natječaja za koji postavljamo jasne, transparentne i predvidljive uvjete', naglasio je Milanović dodajući da će vlada razgovarati i s drugim partnerima.

On se u ponedjeljak u Zagrebu sastao s predstavnicima kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO) koji su zainteresirani za projekte koji bi Hrvatsku učinili logističkim centrom i prometnim koridorom za kineske robe namijenjene europskom tržištu.

Bilo je riječi o konkretnim infrastrukturnim projektima, prije svega rekonstrukciji postojeće željezničke pruge Rijeka - Zagreb i izgradnji nizinske pruge Rijeka - Zagreb - Koprivnica - Botovo, koncesijskim modelom.

Upitan jesu li istiniti navodi nekih medija da se radi o investiciji vrijednoj pet milijardi dolara i da je Kinezi uvjetuju dolaskom 20.000 svojih radnika u Hrvatsku, premijer je odgovorio da s Jiabaom nije razgovarao o tehničkim pojedinostima koje će se rješavati kasnije.

'Što se tiče radnih dozvola stranih radnika u Hrvatskoj tu su pravila jasna i nema nikakvih iznimaka po tom pitanju', istaknuo je Milanović.

On se na rubu skupa u Varšavi neformalno sastao i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i najavio da će se s njime najvjerojatnije ponovno sresti u svibnju u Mariboru, kada će Milanović s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom obići masovnu grobnicu u Teznom u kojoj su pripadnici bivše Jugoslavenske armije likvidirali prema procjenama najmanje 15 tisuća ratnih zarobljenika, uglavnom Hrvata odmah po završetku Drugog svjetskog rata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi