inozemna ulaganja

Kina preusmjerila investicije iz Sjeverne Amerike u Europu

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 24.07.2018 09:35
  • Objavljeno 24.07.2018 u 09:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Shotshop GmbH / Alamy

Izravna kineska inozemna ulaganja dramatično su se promijenila u odnosu prema SAD-u i Kanadi te se usmjerila prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Europe u prvoj polovici ove godine, pišu kineski mediji

Dovršene kineske investicije u Europi u prvoj polovici 2018. godine dosegnule su 12 milijardi dolara, što je za 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

S druge strane, ulaganja prema Sjevernoj Americi smanjena su za 92 posto, na 2 milijarde dolara, navodi se u istraživanju londonske tvrtke Baker McKenzie i američkih analitičara iz Rhodium Groupe.

Na godišnjoj razini postotno povećanje za Europu isključuje neuobičajeno velik ugovor iz 2017. godine – akviziciju švicarske biotehnološke tvrtke Syngenta, od strane ChemChina, vrijednu 42 milijarde dolara – koja je izostavljena pa nije utjecala na usporedbu podataka.

Thilo Hanemann, direktor tvrtke Rhodium Group, rekao je kako „nakon pet godina sličnih investicijskih razina u Europi i Sjevernoj Americi, kineski investitori sad očito preferiraju Europu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Europa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inozemnim investicijskim prioritetima".

Privlačeći 3,6 milijardi dolara ulaganja, Švedska je bila najveće europsko odredište za kineski kapital u prvoj polovici 2018. godine, nakon čega slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su investicije dosegnule 1,6 milijardi dolara. U Njemačkoj je uloženo 1,5 milijardi dolara, a u Francuskoj 1,4 milijarde.

  • +26
  • +23

Kineski predsjednik Xi Jinping

Izvor: Reuters / Autor: DAMIR SAGOLJ

Neizvjesnost oko američko-kineske trgovine nastavlja utjecati na odluke investitora.

"Razmjer i brzina divergentnih trendova otkrivenih ovim brojkama je izvanredan. Istodobno, nitko ne bi trebao biti iznenađen smjerom puta - Kina se aktivno udvara EU s ponudama recipročnog tržišnog pristupa u pokušaju da pokaže kako strana ulaganja nisu jednosmjerna ulica, dok trgovinski odnosi s SAD-om nastavljaju čvrsto ići prema dolje", kazao je Thomas Gilles, predsjednik Baker McKenzie's kineske grupe za Europu, Bliski Istok i Afriku.

Industrijski sastav kineskog ulaganja također se značajno promijenio u prvoj polovici ove godine i u Europi i u Sjevernoj Americi, prema izvješću.

Sektori, uključujući automobilski, zdravstveni i biotehnološki te potrošački proizvodi i usluge, postali su glavni primatelji izravnih kineskih inozemnih ulaganja u obje regije. Sektor nekretnina i ugostiteljstva izgubio je svoje mjesto na vrhu, ali je i dalje ostao privlačan kineskom kapitalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!