HAKOM IMA NOVI PRAVILNIK

Kazne operaterima budu li odugovlačili s prijenosom broja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.08.2012 15:54
  • Objavljeno 28.08.2012 u 15:50
poziv mobitel telefon sms

poziv mobitel telefon sms

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) donijela je novi Pravilnik o prenosivosti broja kojim želi ubrzati postupak promjene operatora i prijenosa broja, a ako se taj postupak ne provede u dogovoreno vrijeme operator koji je odgovoran za kašnjenje korisniku će morati isplaćivati naknadu od 10 kuna za svaki započeti sat nepravovremenog prijenosa.

Novim Pravilnikom želi se postići brža i jednostavnija promjena operatora elektroničkih komunikacijskih usluga uz zadržavanje postojećeg telefonskog broja nego je to bilo do sada, ističe se u priopćenju HAKOM-a.

Ako se postupak promjene operatora ne provede zajedno s prijenosom (zadržavanjem) telefonskog broja u vrijeme koje je dogovoreno između korisnika i novog operatora, operator, odgovoran za kašnjenje morat će isplaćivati naknadu od 10 kuna za svaki započeti sat nepravovremenog prijenosa.

Uvjeti i rokovi isplate naknada detaljno su propisani Pravilnikom, a time, kako ističu iz HAKOM-a, žele potaknuti operatore da ne kasne s poduzimanjem svih potrebnih radnji i procedura neophodnih da bi korisnik promijenio operatora i uz to zadržao postojeći telefonski broj.

Dodaju i da se ta obveza uvodi radi usklađenja s propisima EU-a, počet će se primjenjivati 30 dana nakon što novi Pravilnik stupi na snagu, a to će biti osmog dana od njegove objave u Narodnim novinama.

Iz HAKOM-a također ističu kako će korisnici, osim besplatne poruke koja ih u pokretnoj mreži obavještava da je broj kojeg pozivaju prenesen u neku drugu mrežu, istu obavijest moći besplatno zatražiti i od svog operatora u nepokretnoj mreži.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi